Kuidas teha parim jõulukingitus?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulukingituste tegemine ajab meist parimadki teinekord närvivapustuse äärele ning lõpuks on meil kapid täis jama, mida kellelgi vaja pole. Kuidas siis teha jõulukingitus, mis on tõeliselt väärtuslik ja toob kingisaajale tõeliselt rõõmu?

Psychology Today soovitab panna kingitustesse rohkem mõtteenergiat.

1. Kingi elamus. Mitmed uuringud näitavad, et raha, mida me kulutame kogemustele, on meie meelest kõige paremini kulutatud raha. Seega püüa sel aastal emale kinkida päev spaas, armsamale lemmikkontserdi piletid, lastele reis kuumaõhupalliga. Materiaalsed väärtused kaotavad peagi oma võlu, aga tore mälestus jääb kingisaajaga igavesti.

2. Togi lähedane mugavustsoonist välja. Sa tead, et su ämm armastab teatud kosmeetikabrändi või onupoeg ostab kõik riided New Yorkerist, aga sellegipoolest ära siruta kätt konkreetse kinkekaardi järele. Küsi endalt: mis pakuks sellele inimesele uue elamuse? See ei pea olema riskantne ettevõtmine, aga kindlasti on midagi, mida sa saad kingi kaudu soovitada ja mille peale nad ise ehk ei tulekski, olgu see uus huvitav riidepood või kodumaine öko-kosmeetika kinkekorv.

3. Lisa ootusärevust. Kingitused tekitavad enim rõõmu hetkel, mil need saame. Sa avad paki ja üllatud, aga ajaga uudsuse võlu kaob. Rõõmu pakub sageli kingitusele eelnev ootusärevus. Sel juhul tasuks mõelda kingitusele, mis pidevalt uueneb – ajakirjatellimus, regulaarsed väikesed kinkepakid jms.

4. Ütle kingitusega, et mõistad teist. Uuringud on näidanud, et pikaajaliste suhete üks tugevaim alustala on tunne, et teine osapool mõistab sind. Mõtle, mis on see asi, mis su lähedast tõeliselt kõnetaks. On see ehk mõni raamat, mis tema hetke eluperioodiga haakub? Fotokollaaž olulistest hetkedest? Või hoopiski kinkekaart, mille lunastamisel pakud lapsehoiuteenust, et noored vanemad saaksid minna end tuulutama?

5. Jaga midagi, mis on sulle oluline. Kui sa jagad midagi, mis on sulle oluline, jagad sa ka tükikest endast: oma huve, kirgi, isiklikke lugusid. Räägi kingitust üle andes, miks just see raamat või plaat sulle oluline on. Nii saadad sa südamliku sõnumi: «See on mulle tähtis ja ma hoolin sinust nii palju, et soovin seda sinuga jagada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles