Iirlased proovivad pummeldamisele piiri panna

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilma naljata: Paddy Cullivan soovitab valida uue tee.
Ilma naljata: Paddy Cullivan soovitab valida uue tee. Foto: broadsheet.ie

Paddy Cullivanil oleks hää meel, kui Iirimaa üksmeelselt alkoholiga hüvasti jätaks. Nii naerutabki koomik täismajade kaupa iirlasi ning põhjustab ühtlasi piinlikkust prallede tagajärgede pärast erinevates eluvaldkondades.

«Iirimaa peaks võtma ühe alkoholivaba aasta,» ütles Cullivan, kes ise 18 kuud tagasi joomise maha jättis. Kuna «Iirimaal on iga sündmus ühtlasi joomasündmus», tulenevad sellest tihti ka tobedad otsused ja juhm juhtimine, kinnitab koomik.

Ka kohutavate hädade lähenedes loob vindine olek meeleolu, et «ähh küll me kuidagi ikka hakkama saame,» vahendab Cullivani kahtlusi Financial Times – viitega hiljutisele Iiri finantskriisile.

Viimane võrdlus paneb publiku küll kõkutama, nendib näitleja, «kuid teeb neil olemise ebamugavaks ka.»

Tervishoiuminister Leo Vardakar käraka keelamisel sellistesse äärmustesse ei laskuks. Aga selles osas on ta näitlejaga päri, et kõik võiksid siiski trimbata tsipakene vähem.

Läinud nädalal käiski Vardakar välja ettepanekud karmistada Iiri seadusi alkohoholi reklaamimise, poeriiulitele ladumise ja müütamise vallas.

Tegemist on ajalooliselt võimsaima riikliku üritusega joomisele piiri panna ning sellega liialdamisest tulenevaid tervishoiukulutusi koomale tõmmata.

«Faktid Iirimaa joomakommete kohta on šokeerivad,» tunnistas ambitsioonikas noor poliitik, keda nii mõnigi kunagi peaministri rollis ette kujutab. Kui tema mõtted tuleval aastal seadustesse raiutakse, seisavad iirlased silmitsi alkoholi miinimumhindadega, hoiatustega pudelitel ja alkoholireklaami keeldudega koolimajade ning mänguväljakute lähedal ja ühistranspordis.

Eesmärk? Tuua 2020. aastaks iirlaste keskmine alkoholitarbimine 9,1 liitri peale aastas. Praegu on tase umbkaudu 11 liitrit. Veelgi konkreetsem eesmärk on juurida välja padujoomine nädalavahetustel ja õhtuti linna peal – mis põhjustab puhuti antisotsiaalset käitumist ning asetab raske rahalise koorma korrakaitse ja tervishoiu õlgadele.

Nagu kirjutas hiljuti Irish Times, sureb liigjoomise läbi keskmiselt kolm iirlast päevas. Minister Vardakari andmetel on prassimisega kimpus igast kümnest alkoholilembesest iirlasest neli.

Alkoholitööstus on ülaltoodu peale ülimalt pahane, eriti miinimumhinnale mõeldes. Aga nad on mures ka selle pärast, millist kahju toovad reklaami ja sponsorluse piirangud sellistele spordialadele nagu näiteks ragbi ja hobuste võiduajamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles