10 nõuannet, et jõulukuusega ei kaasneks tuleohtu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puu ei taha sooja.
Puu ei taha sooja. Foto: Vida Press

Kas teadsid, et jõulupuu võib tappa? Ja seda mitte kellelegi peale kukkudes, vaid põlema minnes. 

Kuigi seda juhtub harva, teeb jõulupuust alguse saanud põleng enamasti väga tõsist ja kulukat kahju. 18 protsenti jõulupuudest alguse saanud tulekahjudest on põhjustatud tuleallikast, mis on puule liiga lähedal, vahendab Huffington Post. 

Siin on mõned nõuanded, mida peaksid teadma need, kes toovad omale tuppa jõulupuu.

1. Vali odava ja kuiva puu asemel värske kuusk. Mida värskem on puu, seda väiksem on oht, et see võib saada tuleroaks. Ostes proovi okkaid murda - kui need lähevad pooleks, on puu seisnud juba pikemat aega ja seega tuleohtlikum. 

2. Ära unusta puud kasta. Veeanum ei tohiks kunagi päris tühjaks saada. Jälgi, et see oleks stabiilselt kinni, et lapsed või lemmikloomad ei saaks puud ümber tõmmata.

3. Ära keera juhtmeid kerra. Ühe pikendusjuhtme külge pane maksimaalselt kolm valgusketti ja juhtmed säti seina äärde. Ära mata neid kunagi vaiba alla!

4. Puu ei vaja soojust. Pane oma puu tuleallikatest - kaminast, küünaldest ja ka telerist - võimalikult kaugele.

5. Kõik tuled ei sobi. Kasuta ainult vähese energiavajadusega tulesid, mille ohutus on paberitega tõendatud. Ära kasuta katkiseid või räbalaid jõulutulesid, mis on ajahambale jalgu jäänud. 

6. Lahkudes lülita tuled välja. Ära jäta jõulutulesid kunagi ööseks sisse. Sama kehtib kõigi elektrooniliste seadmete kohta, mis tuleks kodust lahkudes välja lülitada. 

7. Kuivanud puu koht pole toas. Kui puu on oma aja ära elanud, ei tohiks seda enam eluruumides edasi hoida. Ära jäta seda isegi garaaži.

8. Kontrolli oma kunstkuuse vastavust ohutusnõuetele. Kunstkuusk peaks olema tulekindel ja kui selle küljes on tuled, peaks puu ostuga saama ka paberid, mis puu ohutust tõendavad. 

9. Kunstkuusk võib olla ohtlik. Kui tehispuul on metalne tüvi, ei tohi selle külge panna jõulutulesid, et vältida elektrilöögi ohtu.

10. Hoia tulekustuti ligi. Jälgi, et kõik teaksid, kus see asub ja kuidas seda kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles