Soome lubas kauplustel lõputult lahti olla

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauplus Soomes.
Kauplus Soomes. Foto: Viena Kytöjoki / Lehtikuva

Soome parlament kaotas täna kaupluste ja juuksuritöökodade lahtiolekuaegade normeerimise; uuest aastast võib iga poe omanik ise otsustada, millal uksed avab ja sulgeb.

Soome kaubandusketid reageerisid lahtiolekuaja normeerimise tühistamisele elavalt. Suuri kette küsitlenud Soome rahvusringhääling YLE teatas, et enamik kaupmehi kavatseb saabunud vabadust kohe esimesel võimalusel ka kasutama hakata.

Näiteks S-grupile kuuluvate Prisma supermarketite lahtiolekuaegu pikendatakse mõnel pool kl 23ni, nagu on sama keti poodidel ka Eestis. S-grupp kavatseb pikendada viiesaja poe lahtiolekuaega ning mõned kauplused isegi ööpäev läbi avatuna hoida.

Kaupluste lahtiolekuaja riiklikul regulatsioonil on Soomes pikk pärand. Juba 18. sajandil keelati kaupluste avamine pühapäevadel ja kirikupühadel. Tänapäevane regulatsioon hakkas kehtima aastal 1969, mil määrati, et kauplused võivad olla avatud argipäeviti kl 8-20 ja laupäeviti kl 8-18. Vaid kioskitele lubati ööpäev läbi avatud olla.

Hiljem on lahtiolekuaegade seadust mitu korda lõdvendatud, näiteks lubati kaupluste lahtiolekuaega pikendada kella 21ni, kuni 400 ruutmeetri suurustel kauplustel olla avatud ka pühapäeviti ja alla 100 ruutmeetri suurustel ka öösel.

Kauplusekettide esindajad on YLE-le varem öelnud, et lahtiolekuaegade regulatsiooni kadumine suurendab mõnevõrra ka kettide tööhõivet.

Samas on kriitikud märkinud, et nii mõnigi kohalik väikepood, millel oli seni lahtiolekuaegade puhul eelis, võib nüüd olla sunnitud uksed sulgema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles