Maxima kassiir soostus ähvardava kliendi tõttu seadust rikkuma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos

Noormeest häiris hiljutine juhtum Maximas, mil kassapidaja müüs joobetunnustega mehele rahulikult alkoholi, samas kui ta teab juhtumeid, mil kainetelt inimestelt küsitakse alkoholiostu tegemisel dokumenti.

«Teadupärast on kõigil kauplustel seadusest tulenevalt keelatud alkoholi müüa alkoholijoobes inimestele, kui äärmiselt kurb on, et Maxima müüjad sellest sugugi kinni pea. Samuti on nende käitumine silmakirjalik, kui tüdruksõbra juurde romantilisele õhtusöögile minevalt noormehelt küsitakse vanuse tõendamiseks dokumenti, kuid samas lällavale joodikule müüakse silmagi pilgutama mitu õlut,» rääkis Joonas, lisades, et kui esimene näide oli piltlik, siis viimane näide paraku reaalsus.

Noormees kirjeldas hiljuti Tallinnas, Mustamäel asuvas Maxima kaupluses aset leidnud juhtumit, mil kassapidaja müüs alkoholi kliendile, kes oli nii välimuse kui ka verbaalse väljenduse alusel ilmselgelt alkoholijoobes. Tema sõnul vaatasid seda imestunult pealt kõik järjekorras olevad inimesed.

«Kas joobes isik ka õlledega kauplusest lahkus, pole teada, sest lärmamise tõttu sattus ta turvamehe huviorbiiti ja viidi ära turvaruumi. Miks Maxima küsib alla 30-aastaselt kainelt isikult dokumenti, kuid soosib joobes inimeste teenindamist?» tekkis mehel küsimus.

Maxima kommunikatsioonijuht Katja Ljubobratets kinnitas, et säärane juhtum leidis aset. Tema sõnul informeeris kassiir ostjat, et vastavalt seadusandlusele ja kaupluste sisekorraeeskirjale ei tohi talle joobeseisundi tõttu alkohoolseid tooteid müüa. Seepeale vastas klient solvangute ja isiklike ähvardustega.

«Kui kassiir veel kord selgitas, et sellises olukorras ei ole võimalik müüki teostada, jätkas mees ähvardustega. Seepeale võttis kassiir, soovides vältida võimalikku vägivaldsust ja säästa teisi ostujärjekorras seisnuid pikenenud konflikti eest, vastu otsuse müügiga nõustuda,» kirjeldas Ljubobratets, tunnistades, et see oli kassiiripoolne eksimus ning see ainult selgitab, kuid ei õigusta kirjeldatud juhtumit.

Tegemist oli kommunikatsioonijuhi sõnul küll üksikjuhtumiga, kuid sellest tehakse tõsised järeldused. «Oleme üle vaatamas turvalisusega seotud protseduurid ja käitumisjuhised. See hõlmab töötajate täiendavat koolitamist sarnastes olukordades käitumiseks, vajadusel ka lisameetmete rakendamist, et vältida joobes ja agressiivsete klientide poolset ohtu nii töötajatele kui ka ostjatele,» selgitas ta.

Alla 30-aastaste inimeste käest dokumendi küsimise puhul on Ljubobratetsi sõnul tegemist kaupmeeste liidu vabatahtliku eneseregulatsiooni ja hea tavaga, millega soovitakse viia võimalikult miinimumini oht, et alaealised saaks kauplusest alkoholi soetada. «Nii meie kui ka teiste kaupmeeste liidu liikmete eesmärk on sellega edastada selge sõnum, et alkohol ja noored ei kuulu kokku,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles