10 veidrat jõulutraditsiooni mujalt maailmast

Johanna Vahuri
, Reisiportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krampus
Krampus Foto: Scanpix / Vaclav Pancer

Jõulud on traditsioonide ning rahu aeg, vähemalt Eestis. Independent on välja toonud 10 veidrat, naljakat ja isegi hirmutavat jõulutraditsiooni mujalt maailmast. 

1. Saksamaa ja Austria

Lisaks jõuluvanale leiab nendest riikidest ka hirmsa, saatana sarnase, Krampuse. Krampus käib jõuluvanaga kaasas ja karistab pahasid lapsi. See müstiline olend, karvaste kapjade ning suurte sarvedega, on pärit Austria ja Baierimaa folkloorist.

2. Kataloonia

Kataloonia peredes tuuakse jõulude ajal tuppa üks väiksem palk, kellele joonistatakse nägu, pannakse jalad alla ning nina ette. Lapsed peavad jõulueelsel perioodil andma palgile süüa ning katma teda tekiga, et tal külm ei hakkaks. Seda eesmärgil, et palk oleks hästi täissöönud ja tal oleks hea, et ta siis omakorda jõuluõhtul lastele kingitusi kakaks. Jõuluõhtul pannakse palk lauale või kaminasimsile ja teda hakatakse kaigastega peksma, et siis kingitused välja pudeneks.

3. Caracas, Venetsueela

Venetsueela pealinnas Caracases sõidavad pidutsejad igal pühadehommikul kirikusse rulluiskudel. Selleks on isegi teed suletud, et uisutajad saaksid end mugavalt tunda.

4. Jaapan

Jõulud ei ole Jaapanis üleriigiline püha, kuid sellegipoolest tähistab suur hulk jaapanlasi siiski jõulusid. Jõuluvanal, või Santa Kuroshul, on hommikumaa kuulduste järgi ka silmad kuklas, et paremini halbadel lastel silma peal hoida. Laua armastavad jaapanlased jõulude ajal katta maasika-vahukoore tordiga.

5. Portugal

Portugalis kaetakse jõuluhommikul lauale ka mõned tühjad kohad, lahkunud pereliikmete jaoks. Seda traditsiooni kutsutakse consodaks ja uskumuse kohaselt toob see perele õnne.

6. Tšehhi

Tšehhil on varuks traditsioon vallalistele naistele, kes saavad jõuluõhtul oma järgmise aasta armuelu ennustada. Selleks peavad vallalised naised seisma oma maja või korteri ukse ees, seljaga ukse poole. Seejärel peavad nad viskama üle õla ühe oma kinga. Kui kinga nina jääb ukse poole, siis on arvata, et naine leiab endale järgmise 12 kuu jooksul kaaslase.

7. Norra

Norras usutakse, et jõuluõhtu saabumine tähendab ka kurjade vaimude ning nõidade saabumist. Selleks, et ennast kaitsta, peidetakse enne magamaminekut ära kõik majapidamise luuad ja harjad.

8. Ukraina

Ukrainlased kasutavad jõulueheteks lisaks traditsioonilistele kulinatele veel ka ämblikut ja ämblikuvõrkku. Ukrainlased usuvad, et see toob neile head õnne. Traditsioon pärineb vanast loost, kus vaesel naisel ei olnud piisavalt raha, et oma puud kaunistada. Ta ärkas ühel hommikul ja nägi, et ämblik oli terve puu oma särava võrguga ehtinud.

9. Gröönimaa

Gröönimaa jõulutraditsioone saadavad veidrad söömisharjumused. Nende lemmikuteks on Mattak, toores rasvaga vaalanahk ning Kiviak, hülge nahka mässitud väike lind, mis on seejärel mitmeks kuuks maha maetud ja mida süüakse alles siis kui lind on mädanenud.

10. India

Indias on vaid 2,3% kogu elanikkonnast kristlased, kuid arvestades India populatsiooni, on see ikka umbes 25 millionit inimest. Sarnaselt meile ehitakse ka Indias puid, kuid kuna nende kuuse ja männi ressursid on piiratud, kasutavad indialased ehtimiseks hoopis banaani- ning mangopuid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles