Viis nippi, kuidas hoida jõulupuud värskena

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt on paljudel juba kuusepuu tuppa toodud ja mõnel on võib-olla kuusk juba ka ära kuivanud. Selleks, et jõulupuu püsiks võimalikult kaua rohelise ja värskena, tasub teada paari head nippi.

1. Puud ostes vali terve, roheline puu, millel on võimalikult vähe pruune okkaid

Kui ostad puu mõne kaubanduskeskuse juurest, siis sa tegelikult ju ei tea, mida on puu läbi elanud transpordi käigus, kirjutab Good Housekeeping. Ostes jälgi, et kuusel oleks võimalikult vähe pruune okkaid. Katsu paari oksa, okkad peaksid olema painduvad ja need ei tohiks kergesti ära pudeneda. Veel võid puud tõsta ja lasta sel otse oma tüvele langeda - võimalikult vähe rohelisi okkaid peaks maha langema. Eelista puid, mis on seisnud varjus, mitte otsese päikesevalguse käes.

2. Lõika puutüve (vajadusel mitu korda)

Kui oled kuusega koju jõudnud, lõika puutüve alumisest otsast umbes paarisentimeetrine tükk. Kui sa ei pane kuuske kohe üles, pane see otsapidi sooja veega täidetud ämbrisse. Tänu värskele lõikele saab puu paremini vett imada. Kui tahad puud mõne päeva hoida enne, kui paned selle tuppa üles, pane see jahedasse kohta, kus ei oleks liiga külm. Enne tuppa toomist lõika uuesti tüvest paarisentimeetrine tükk maha ja pane puu alusele, kus on värsket vett. Mida paksem on puutüvi, seda rohkem peaks tal vett olema.

3. Aseta puu eemale radiaatorist, kaminast vm kütteallikast

Pole midagi ilusamat, kui kamina kõrvale seatud kuusk, kuid arvesta sellega, et soojas kohas kipub puu kiiremini kuivama. Kui õhk su kodus on pigem soe ja kuiv, oleks mõistlik kasutada õhuniisutajat.

4. Veendu, et puul oleks alati piisavalt vett

Kui vett on liiga vähe ja puutüvi vaevu ulatub vee sisse, võib sinna vaik tekkida ning siis ei ima puu enam üldse vedelikku sisse. Osa allikate väitel aitab puud värskena hoida seegi, kui lisada veele aspiriini või suhkrut, kuid tegelikult piisab ka puhtast veest. 

5. Võta puu maha enne, kui see ära kuivab

Kui ootad liiga kaua, siis on terve su elamine kuuseokkaid täis. Kõige lihtsam on puu maha võtta veel enne kuivamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles