Magusatootja suhkrumaksu mõjusse ei usu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalevit lööks suhkrumaks valusasti.
Kalevit lööks suhkrumaks valusasti. Foto: Toomas Huik

Kalevi juhatuse esimees Kaido Kaare ei usu, et sotsiaalministeeriumi poolt plaanitud suhkrumaksu tõttu loobuksid inimesed magusa söömisest.

«Keegi ei kahtle, et tervislik toitumine on väga tähtis ja igasugune liialdamine, sealhulgas vale toitumine, võib mõjuda tervisele halvasti, aga samas on küsitav, kas maksusoodustus paneb inimesi rohkem juurvilja sööma ja veidi kõrgem hind loobuma muust,» rääkis Kalevijuhatus esimees Kaido Kaare. Tema sõnul on taoliste sammude ettevõtmisel väga oluline tugineda sisulisele analüüsile ja uurida muudatuste mõju enne nende kehtestamist.

Toiduainetööstuste senised uuringud näitavad, et inimesed valivad toitu ikka eeskätt selle järgi, mis neile maitseb ja millega nad on harjunud. «Seetõttu usume, et uute maksude või keeldude kehtestamisest tõhusam võiks olla näiteks koolides suurema tähelepanu pööramine tervislikust toitumisest kõnelemisele ja samuti laste liikumisharjumuste parandamine ning liikumise vajalikkuse propageerimine,» oli Kalevi juht veendunud.

Ta lisas, et väga tähtis on ka tagada, et maksude kehtestamine ei moonutaks toiduainetööstuste jaoks turgu siseriiklikult või rahvusvahelises konkurentsis. «Eksport on Eesti toiduainetööstuste jaoks oluline valdkond ja siseriiklikud moonutused võivad viia Eestist töökohti ning maksutulu,» rääkis Kaare. Ta lisas, et maksud poliitiline teema ja see võiks jääda välja rohelisest raamatust, mis peaks keskenduma ikkagi tervislikule toitumisele ning sisaldama vastavat teavet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles