Talvine kodukujundus: jääst ja lumest maailm

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tallinna Kaubamaja

Talvehooaja kodukujunduse inspiratsiooniks on jää ja lumi, kasutatakse õhulisi motiive ja huvitavaid pinnatöötlusi, materjalidest on sobilikud vill, puit, kõrred, karusnahk ja klaas. Pidulikkuse eest hoolitseb hõbedane sära.

«Kodukujunduses on taas säravad valged jõulud, mis aitavad aastalõpu sagimisse tuua killukese rahu ja harmooniat,» ütles Tallinna Kaubamaja väljapaneku spetsialist Kertu Tiik. «Kujunduse õhustik on kahtlemata pidulik, kuid samas salapärane – inspiratsiooni on  ammutatud lumisest metsast, kus siin-seal märkab külmalilledega üle puistatud oksaraagu või metsajärve kristalset peegeldust.»

Talve põhisuunal domineerivad valge-valgel kombinatsioonid, lisaks hall ja luitunud kollane. Aktsentvärviks on öösinine, mis annab üldpildile sügavust ning lubab läbipaistvaid pindu enam esile tõsta.

Värvivaese gamma tasakaalustamiseks on fookusesse tõstetud ehete struktuur ja huvitavad pinnatöötlused.

Looduslikud materjalid

«Hooaja võtmeks on looduslikud materjalid – dekoratsioonidel on kombineeritud puitu, käbisid, kõrsi, karusnahka ja isegi kivi,» kirjeldas Kertu Tiik.

«Väga populaarsed on ka klaasist kuulid ja keraamika, millel on ühendatud läbipaistvad, matid ja sädelevad pinnad – need lisavad jõuludele glamuuri ning jahedat pidulikkust.»

Jätkuvalt on populaarsed kootud, heegeldatud ja tekstiilist kuuseehted. Viimastel on kasutatud õhulist sitsi ja tugevat linast kangast.

Enamik motiive on võetud samuti loodusest – lõbusat nüanssi lisavad jõuludele metsalinnud ja -loomad.

Kulinaarsed motiivid

Jõulukaunistuste teine suund on seevastu ebatraditsiooniline, üllatades ootamatute kujundite ja värvirohkusega. Koloriit on siin erksavärviline ja justkui suhkruga üle puistatud. Vinti keeravad veelgi juurde litrid ja läikivad pinnad.

Kaubamaja loovjuhi Kristina Herodese sõnul on see jõulustiil üle aegade üks modernsemaid. «Tegemist on imeliste kulinaarsete jõuludega, kus trenditundlikud inimesed saavad kuuse otsa riputada näiteks värvilised koogikesed, kommid ja tordilõigud,» rääkis Herodes.

«Magusate kaunistuste plussiks on see, et neid saab lisaks jõuludele dekoratsioonidena kasutada ka mistahes sünnipäeval või piknikul aastaringselt.»

Klassikalised päkapikud

Ka klassikaline jõuluteema on sel aastal astunud sammu loodusele lähemale. Ehete valmistamisel on kasutatud vilti, klaasi, värvilist keraamikat ja kudumeid.

«Siin hakkavad silma lihtsad mustrid ja tuntud ikoonid. Ka eelmisel aastal võidutsenud ruudumuster ei ole kusagile kadunud,» märkis Herodes. «Rohelise, valge ja punase värvimöllu seest võib leida humoorikaid päkapikke, suuski, kelke, täpilisi seeni ja kuusepuid. Väga armsad on sel aastal näiteks palmikutega valged südamed või rahvusmustriga kuulid.»

Tiik soovitas sel aastal kaunistuste riputamisel mõtelda traditsioonilistest kohtadest veidi kaugemale.

«Oleme harjunud ehtima kuuske ja akna ümbrust, kuid mina soovitan sel aastal fookusesse võtta ka välisukse ja seda mõne kauni ehtega seest või väljast täiendada,» ütles ta. «Humoorikas jõulutegelane uksel tervitamas tõstab kahtlemata tuju.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles