Toitumisnõustaja nõuanded pühade ajal tervislikult toitumiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Pühade ajal istutakse ühe pidulaua tagant teise taha. Nii mõnigi meist sööb seetõttu üleliia palju ja võtab jõuluajal kaalust juurde. Toitumisnõustaja Henri Ruul jagab näpunäiteid, kuidas seda vältida. 

Roa tervislikkust mõjutab toidu valmistamisviis. Näiteks liha küpsetamisel mängib olulist rolli õigete õlide või määrdeainete kasutamine. 

Jõululauda istudes alusta söömist valgurikka ampsuga (broiler, kalkun, hani). See tekitab kiiremini täiskõhutunde, mis tekib pikalt, ja vähendab seega ülesöömisohtu.

Värvid. Lisaks valgurikkale toidule jäta taldrikule ruumi ka juurviljadele. Need ei anna mitte ainult ohtralt vitamiine või mineraalaineid, vaid lisavad toidule ka ilusa värvi. Tänu selle tekib toitainerikas kombinatsioon. Toidu esmane roll on pakkuda organismile vajalikke toitaineid. See kehtib ka jõululaua taga.

Oota, kuni kogu toit on lauale serveeritud. Kuigi esimesena serveeritud ahvatlevad hõrgutised võivad küll tekitada soovi kohe kiirelt söömisega alustada, oota, kuni kõik toidud on lauale serveeritud. Uuringud on näidanud, et inimesed, kes teevad oma õhtusöögi toiduvalikud ühe korraga, tarbivad üle 10 protsenti vähem toitu.

Söö rahulikult. Aeglaselt söömine aitab paremini ära tunda täiskõhutunde ja seega aitab vähendada koguseid. Inimesel on hea oskus jäljendada neid, kes on tema ümber. Seega võib sinu söömiskiirust mõjutada inimene, kelle kõrval sa istud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles