Turul müüdaval pürotehnikal ei pruugi olla tegevusluba

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürotehnilisi tooteid võivad müüa ainult vastavat tegevusluba omavad ettevõtted.
Pürotehnilisi tooteid võivad müüa ainult vastavat tegevusluba omavad ettevõtted. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ohutuse tagamiseks on kehtestatud nõuded nii pürotehniliste toodete müügiga tegelevatele ettevõtetele, müügikohtadele kui ka toodetele. Pürotehnilisi tooteid võib osta ainult selleks vastavat luba omavalt ettevõtjalt, mitte turult või suvaliselt isikult tänavalt.

Ettevõte, kes soovib müüa F2 ja F3 kategooria pürotehnilisi tooteid, peab omama Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) poolt väljastatud pürotehnilise toote käitlemise tegevusluba, mille väljastatud tegevusload on leitavad majandustegevuse registrist.

Pürotehniline toode peab omama kasutusluba või CE-märgistust, samuti on F2 ja F3 kategooria pürotehniliste toodete selvemüük on keelatud.

Paugutite jaekaubandus on keelatud ja pürotehnilised tooted ei tohi asuda kaupluse vaateaknal. Nad peavad olema suletud vitriinis või letitagusel riiulil selliselt, et need poleks kättesaadavad kõrvalistele isikutele.

Müügikohas võib hoida kuni 20 kilogrammi tooteid letitagusel riiulil või vitriinis ning kuni 80 kilogrammi müügikoha juures asuvas hoiukohas või letitaguses lukustatavas metallkapis.

Müügilett ja metallkapp ei tohi ohu korral takistada müügisaalist väljumist ja mtallkapi ukse välisküljel peab olema ohumärgis. Samuti ei tohi müügikoht paikneda ehitise väljapääsu vahetus läheduses selliselt, et see takistaks õnnetuse korral inimeste evakuatsiooni.

F3 kategooria pürotehnilisi tooteid võib müüa vähemalt 21- aastasele isikule isikut tõendava dokumendi alusel. F3 kategooria pürotehnilisi tooteid võib müüa ainult alalises müügikohas, kus toimub müük rohkem kui neljal järjestikusel kuul aastas. Ajutistes müügikohtades F3 kategooria tooteid müüa ei tohi. Ühtlasi on pürotehnilise toote edastamine postisaadetises keelatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles