Õmblusmasinat ei tasu osta uisapäisa

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rätsepa töökoda.
Rätsepa töökoda. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Enne koju uue õmblusmasina soetamist tasub hoolega mõelda, milleks seda on kavas kasutada – kas lihtsalt selleks, et vahel kardinaääri õmmelda ja rõivaid parandada või pigem väiketootmiseks.

«Kui õmmeldakse üsna harva ja tehakse lihtsamaid töid, võiks ehk osta lihtsama masina,» leiab Kuressaare ametikooli õmblemis­eriala kutseõpetaja Thea Põldniit. Ta lisas, et kui on aga kavas hakata toodangut tegema, siis tasuks ehk mõelda tööstusmasina soetamisele, vahendab Saarte Hääl.

Õmblusmasinaid on mitut sorti ja tekibki küsimus, kas osta tavaline masin, overlok- või tikkimismasin? «Tänapäevased universaalmasinad teevad sirget ja siksakõmblust,» ütleb Põldniit, kelle sõnul saab siksak­õmblusega samuti riiet ääris­tada.

Ühtlasi sobib ääristamiseks siiski spetsiaalne overlok-masin, kuna sellega saab riidele teha ilusa lõigatud ja ääristatud serva nagu poest ostetud rõival. Tikkimismasinatega, mis on tavalistest õmblusmasinatest tublisti kallimad, saab Põldniidu sõnul teha peaaegu kõike – nii õmmelda kui ka tikkida ja uuemad tikkimismasinad on isegi puuteekraaniga.

Refereeritud artiklit saab lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles