Mida koduõues libedusetõrjeks kasutada?

, K-rauta tootejuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv on ukse ees ning viimane aeg on üles otsida lumelabidas ja libedusega võitlemise vahendid.
Talv on ukse ees ning viimane aeg on üles otsida lumelabidas ja libedusega võitlemise vahendid. Foto: SCANPIX

Talv on kohe-kohe ukse ees ning viimane aeg on teha ettevalmistusi libedusega toimetulekuks, et külmal hommikul ikka toast ja hiljem autoga väravast välja pääseks.

Liivatamiskillustik

Libeduse tõrjeks sobib kõige paremini liivatamiskillustik, mida kasutatakse nii jalgteedel kui ka õuealadel.

Liivatamiskillustik on reeglina kaljust või kruusakivist purustatud, sõelutud ja kuivatatud kivimaterjal, mille tera suurus on kaks kuni kuus millimeetrit. Graniitliiva värvus on tumehall ja punane, mis paistab lumisel ja jäisel pinnal paremini silma.

Rusikareegel on, et ühest kilogrammist liivatamiskillustikust jagub ligi  viiele ruutmeetrile. Seega piisab 25-kilogrammisest kotist põhiliste liikumisteede katmiseks.

Erinevalt sõiduteedest, ei tohi jalgteedel libeduse puhul kasutada ei liiva ega soola, kuna liiv tolmab ning sool on keskkonnakahjulik ja rikub jalatseid. Liivatamiskillustiku kasuks räägib ka asjaolu, et see ei külmu ning teda on lihtne ja mugav transportida ja ladustada. Samuti on liivatamiskillustik korduvkasutatav, sest kevadel kokkukogutud killustiku saab sügisel uuesti maha puistata.

Jäärauad ja sulatusvahendid

Kevadtalvel, kui  ilmastikuolud on muutlikud, läheb reeglina vaja ka jääraudu.

Selle kõrval sobivad raskelt jäätunud kohtade libedusetõrjeks ka kaasaegsed keemilised jääsulatusvahendid ning jää lõhkumiseks ei ole vaja kasutada füüsilist jõudu. Taolised vahendid sobivad hästi eakamatele ja füüsiliselt nõrgematele inimestele. Kokkupuutel töödeldava pinnaga eraldavad jääsulatusvahendid aktiivselt lume ja jää sulatamiseks vajalikku soojust.

Reeglina need madalal temperatuuril ei külmu ega jäta kasutamisjärgselt pinnakatetele jälgi. Olenevalt jää paksusest ja temperatuurist, kulub jääsulatusvahendeid 15-150 grammi ruutmeetri kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles