Neile, kel veel jõulukingid ostmata: parfüümisoovitusi naistele ja meestele

Kristi Pärn-Valdoja
, ajakiri Mood
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Naisel, kes ei kasuta parfüüme, pole tulevikku,» on öelnud Coco Chanel. Eks see tegelikult kehtib ka meeste kohta.

Et parfüüm on ka läbi aegade olnud üks populaarsemaid – ja kindlasti ka glamuursemaid – jõulukinke, on just paras aeg vaadata üle mõned erilisemad ja põnevamad parfüümid, nii uued kui ka vanad. Kontrastiks külmale aastaajale on need soojad ja säravad, kirjutab Hooaeg.

Naistele

Herra Protect Hair Perfume

Kui lõhnaõli kinkides tasuks natuke enne eelluuret teha, kas konkreetne aroom on saajale ikka meeltmööda, siis juukseparfüüm Herra Protect Hair Perfume on kingitusena suhteliselt universaalne valik. See ei anna kiharaile mitte ainult meeldivat aroomi, vaid on ka niisutava ja kaitsva toimega, sest sisaldab päevalilleseemne- ja oliivileheekstrakti. Kena aroomi loovad bergamott, orhidee, roos, jasmiin ja muskus.

Aerin Amber Musk

Aerin on Estēe Lauderi kosmeetikaimpeeriumi asutaja lapselapse Aerin Lauderi loodud luksusmärk, kuhu kuulub ka mitu omanäolist parfüümi. Amber Musk on Aerini sõnul «soe ja kutsuv lõhn, millesse võid end mähkida justkui sooja pleedi». Aroomis on tunda kookosvett ja roosi ning loomulikult muskust.

Carven Le Parfum

Carven Le Parfum on ajaloolise moemaja 2013. aastal esitletud parfüümvesi, mille on loonud kuulus parfümeer Francis Kurkdjian. See on puhas ja lillehõnguline aroom, mis inspireeritud Prantsuse elegantsist ning millest õhkub lisaks lilledele ja jasmiinile ka sandlipuud ja patšulit.

Alaia

Alaïa on legendaarse moelooja Azzedine Alaïa esimene parfüümvesi – tume, salapärane ja nõiduslik. Muide, kuulus moekunstnik ei nimeta end mitte moedisaineriks, vaid pigem rõivaarhitektiks. Tema parfüüm on sama eriline ja originaalne kui Alaïa loomingki – hõrkudele lille- ja nahanootidele on lisatud jäätunud vodka aroomi!

Miu Miu Eau de Parfum

Miuccia Prada loodud mängulise ja rõõmsa kaubamärgi esimene parfüüm Miu Miu Eau de Parfum ülistab piibelehti ning on nooruslik, sädelev ja särav. Justkui ood vabadusele ja muretule elustiilile.

Sinule ja temale

Kaubamaja erilistele autorilõhnadele pühendatud Lõhnatoast leiab ka parfüüme, mis mõeldud nii meestele kui ka naistele. Üks sellistest on võrgutavaid lõhnu peene disainiga ühendava Linari parfüümimaja 2010. aastal loodud Linari Acqua Santa hurmav parfüümvesi, soe ja puidune selge aroom, milles tunda ka lilleõisi ja rohelisi lehti. 

Chic et Bohème by Chabaud Maison de Parfum

Jagamiseks on mõeldud ka Chic et Bohème by Chabaud Maison de Parfum, 2002. aastal Montpellier’s asutatud luksusliku lõhnamaja parfüümvesi. Selle erilise mõrkjasmagusa aroomi moodustavad apelsiniõis, nerol, jasmiin ja vanill.

Meestele

Hugh Parsons Whitehall

1925. aastal Londonis asutatud meeste siidlipse ja aksessuaare valmistava Hugh Parsonsi moemaja parfüümvesi Whitehall on puidune ja vürtsikas meestelõhn, mis viib meid suitsusesse inglise džentelmenide klubisse… Selles on musta pipart ja nahanoote, aga ka värskeid tsitruselisi, nagu näiteks greip.

Carven Carven pour homme

Carveni Carven pour homme on modernne ja stiilne meeste tualettvesi, selles on samuti tunda nii vürtse kui ka puidunoote. Peaosa mängib aroomis vetiver, kõrvalrollides lavendel, seedripuu ja sidrunhein.

Hermès Bel Ami Vétiver

Hermès Bel Ami Vétiver on moemaja parfümeeri Jean-Claude Ellena loodud tualettvesi, mis Ellenale omaselt on küll minimalistlik, ent karakteriga. Peaosa mängib selles mõistagi soe, puidune ja roheline vetiver, mis koos suitsunootide ja patšuliga moodustab eriti elegantse aroomi. 

Kas teadsid, et...

  • Meeldivad lõhnad muudavad meid õnnelikumaks ja parandavad tuju. Nii et hoia oma lemmikparfüüm või -õli alati käeulatuses – kui mossitamise isu peale tuleb, aitab hea lõhn selle minema pühkida.
  • Kui sinu lemmiklõhn tundub sõbranna peal hoopis teistsugune kui sinu peal, ära süüdista oma nina ega lõhnataju – suur osa parfüümidest mõjuvadki erineval nahal erinevalt.
  • Teadlaste väitel ei tunne me erinevaid lõhnu mitte nina, vaid hoopis aju kaudu. 
  • Esimene disainer, kes lõi enda moemaja nimelise parfüümi, oli Prantsuse moelooja Paul Poiret.
  • Versailles’s 1990. aastal asutatud Osmothèque on maailma suurim «lõhnaraamatukogu», kuhu on talletatud üle 3000 parfüümi, nende seas ka nn originaalteosed, mida kasutasid paljud ajaloolised figuurid, teiste seas näiteks Napoleon.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles