Toidupank kogus 44 624 kilo toiduabi

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidupanga toidukogumine 11. detsembril Tõrvas Valgamaal
Toidupanga toidukogumine 11. detsembril Tõrvas Valgamaal Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Möödunud nädala reedel ja laupäeval toimunud toidupanga toidukogumispäevade käigus annetasid poekülastajad üle Eesti kokku 44 624 kilo toidukaupa, mida jagatakse toimetulekuraskustes peredele.

«Võrreldes oktoobrikuise toidukogumisaktsiooniga osales vaid üks kauplus rohkem, kuid kogutud kauba kogus sai jõulukuul 50% suurem,» rääkis toidupanga kommunikatsioonijuht Nele Hendrikson. Tema sõnul annetati oktoobrikuus kokku 29 730 kilo. Nüüdsel aktsioonil osales umbes 750 vabatahtlikku 19 erinevas linnas kokku 39 poes.

«Paljudes väiksemates kohtades ongi jooksvalt võtta vaid leiba-saia ja ehk veidi puuvilja, kuid samas me teame, et kauplustel läheb palju enam head söögikraami prügisse – kui me selle omale saaksime, oleksid ka abi vajavad pered aastaringselt paremini toetatud,» ütles toidupanga esindaja.

Linnade lõikes annetati kõige rohkem taas pealinna kauplustes – üheksa osalenud kaupluse peale kokku 22 261 kilo toidukaupa. Teiste linnade toidupangad suutsid ära mehitada veidi vähem kauplusi – kuni neli – ning samuti jäävad annetused väiksemates linnades veidi tagasihoidlikumaks. Tartus annetati toidupangale kokku kahes kaupluses 3582 kilo toitu ning Pärnu abivajajatele neljas kaupluses 2637 kilo toitu.

Kaubagruppe vaadates oli sel korral kõige enam erinevaid konserve, purgisuppe ja purgitoite – kokku üle Eesti 12 237 kilo. Erinevaid kuivaineid ja pudrumaterjali 10 470 kilo, kuid kui sellele lisada omakorda pastatooted – 6970 kilo –, siis oli see kaubagrupp kõige suurem. Maiustusi ning pähkleid-rosinaid sai kokku 4040 kilo ja toiduõli 3013 kilo. Kõige väiksem kogus – 303 kilo – markeerib kohvi-, tee- ja kakaopakke. Isegi kergestiriknevat kaupa, mida toidupangad tegelikult ostjatelt ei küsi, oli 972 kilo.

Toidupangad võtavad kaubandusest ja tootmisest vastu peagi realiseerimistähtaega ületavaid ja/või defektsed tooteid, komplekteerivad vabatahtlike abiga toiduabikastid ja jagavad need laiali puudustkannatavatele peredele, aidates nõnda kaasa raiskamise vähenemisele ühiskonnas ning jagades toitu neile, kel on sellest puudus.

Eesti toidupank on asutatud 2010. aasta märtsis Eesti-Hollandi heategevusfondi ja Swedbanki poolt selleks, et leevendada vaesusprobleemi Eesti ühiskonnas ja võidelda toidu raiskamise vastu.

Toidupanga toidukogumispäevad toimusid lõppeval aastal kolm korda – aprillis, oktoobris ja detsembris. Järgmised toidukogumispäevad on kevadel 2016.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles