Dokumendita uuel aastal lotot osta ei saa

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mängijate isikukoodid säilitatakse Eesti Loto infosüsteemis.
Mängijate isikukoodid säilitatakse Eesti Loto infosüsteemis. Foto: Sander Ilvest

Alates 1. jaanuarist peavad lotomängijad arvloterii pileti ostmisel esitama ID-kaardi või muu isikut tõendava dokumendi. Kiirlotot saab jätkuvalt osta ilma dokumenti esitamata.

Muudatus on tingitud hasartmänguseaduse muudatusest, mis võimaldab edaspidi loteriimängijatel kanda end Maksu- ja Tolliameti poolt hallatavasse hasartmängu mängimist piiravasse nimekirja (nn enesevälistusnimekirja) ning kohustab Eesti Lotot tagama, et end enesevälistusnimekirja lisanud isik ei saaks arvloteriid mängida.  

Alates uuest aastast saavad lotopiletid olema seotud mängija isikukoodiga ning dokumendi peab esitama ka lototerminalist võitu välja võttes. Hea uudis mängijate jaoks on see, et juhul kui pilet on kaduma läinud, saab mängija isikut tõendava dokumendi alusel Eesti Lotost oma võidu siiski kätte.

«Seni seos pileti ja ostja vahel lotosüsteemis puudus ning pileti kaotanud mängijad jäid oma võidust ilma,» ütleb Eesti Loto turundus- ja müügidirektor Annely Luikmel. Tema sõnul on igal aastal jäänud välja võtmata üks-kaks suuremat võitu ning väiksemaid võite igas kuus keskmiselt kokku koguni paarikümne tuhande euro väärtuses.

«Näiteks aasta lõpus otsime kahte suurema summa võitnud lotomängijat, kel võit veel vormistamata. Meie poole on pöördunud ka isik, kelle sõnul on ta võidupileti kogemata autot koristades ära visanud (Tammsaare R-kioskist ostetud piletiga võideti Bingo Loto täismäng summas 13 218,70€),» ütles Luikmel, kelle sõnul uuel aastal enam nii juhtuda ei saa, sest kui tegu võitjaga, makstakse talle see võidusumma välja.

Mängijate isikukoodid säilitatakse Eesti Loto infosüsteemis, neid käideldakse vastavalt isikuandmete kaitse seadusele ning kolmandatele osapooltele neid ei väljastata. Konkreetse isiku kohta väljastatakse andmed vaid õiguskaitseorganite seadusliku päringu alusel, s.o ainult kuriteokahtluse korral.

Luikmeli sõnul on mängijad uue aasta algusest kehtima hakkava korra ühe miinusena välja toonud, et arvloto (s.o Bingo Loto, Viking Lotto, Keno Loto ja Eurojackpot) piletit ei saa enam kinkida. «Nii see tõesti on, kuid jätkuvalt on võimalik kinkida kiirloto pileteid. Seega oleme teinud ka spetsiaalse kinkepileti, mil nimeks Kingiloos,» sõnas Luikmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles