Šokeeriv video näitab hanemaksapasteedi tootmise pahupooli

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äsjasündinud tibupojad lähevad koheselt sorteerimisse.
Äsjasündinud tibupojad lähevad koheselt sorteerimisse. Foto: Kuvatõmmis videost

Üks prantsuse loomaõiguste organisatsioon avalikustas hiljuti meedias video sellest, mismoodi sünnib hanemaksapasteet ja mis saab selle käigus nendest hanepoegadest, kes pasteedi tootmiseks ei sobi.

Tõeliselt šokeeriva sisuga videomaterjal, mis meedias avalikuks tuli, on filmitud salaja ühes Prantsuse linnufarmis ja suure tõenäosusega paneb nii mõnegi hanemaksapasteedisõbra oma lemmiktoidust loobuma, vahendab Local. Hiljuti Prantsusmaal tehtud uuringu kohaselt on hanemaksapasteet üks prantslaste lemmikumaid jõuluroogasid.

Video näitab, kuidas tibud eraldatakse üksteisest esimesel elupäeval vastavalt soole. Isaste linnupoegade teekond läheb läbi lindi, kus kuuma metalliga neilt nokad küljest ära lõigatakse. Seda tehakse selleks, et linnud ei vigastaks üksteist selle lühikese aja jooksul, mis nende kasvamiseks läheb. «Me tahame, et tarbijad teaksid, mis täpselt juhtub hanemaksapasteedi protsessi käigus,» ütles loomakaitseorganisatsiooni L214 asutaja Sébastian Arsac Localile. Organisatsioon on ka varem juhtinud tähelepanu hanemaksapasteedi tootmisprotsessile, sealhulgas näiteks linnufarmide sundsöötmisele.

Ühe Pays de la Loire’i piirkonna linnufarmi töötaja filmitud filmimaterjaliga soovis organisatsioon juhtida tähelepanu veel teistelegi hanemaksapasteedi tootmisega seotud aspektidele, millest tavatarbija ei pruugi teadlik olla. Loomakaitsjate sõnul hoitakse isaseid tibupoegi 40 päeva linnufarmi siseruumides ja seejärel viiakse nad sama pikaks perioodiks õue. Sundsöötmine algab pärast 80 päeva, kui igat tibu söödetakse 12 päeva jooksul kaks korda päevas. Pärast seda saadetakse nad tapamajja. Organisatsiooni väitel võtavad nad sundsöötmise ajal kaalus juurde ligi kilo, mis moodustab umbes veerandi nende kogukaalust.

Kõige häirivam stseen videos näitab seda, kuidas emased hanetibud lähevad suurde purustisse, kust paljud siiski tulevad elumärke näidates välja. «Me tahtsime näidata, mis juhtub emaste linnupoegadega – nad lähevad purustisse oma elu esimesel päeval,» nentis Arsac. Ta lisas, et sel päeval, kui videomaterjal üles filmiti, läks purustisse 6000 emast tibu – puhtalt sellepärast, et nende maks on väiksem kui isastel, mistõttu ei ole sellest väga hea hanemaksapasteeti teha.

Vaata lähemalt videost, millest jutt käib. Selle sisu võib mõjuda väga häirivalt!


Exclusif – Foie gras : dans les couvoirs à canards
by LePoint
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles