Etiketiekspert jagab nõu, kuidas tuleks jõululauas käituda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jõulupühi ümbritseb alati palju põnevust ja ootusärevust, seega pole mingi ime, et elementaarsed kombed võivad kergesti ununeda. Femail uuris etiketieksperdilt Julie Lamberg-Burnetilt, kuidas oleks õige pühade ajal käituda.

  • Vali õige riietus

Kuigi jõulupühad on paljude perede jaoks tavapärane sündmus, soovitab Lamberg-Burnet olla siiski pöörata tähelepanu oma riietusele. Ta soovitab koosviibimise korraldajalt küsida, milline saab olema peoruumi õhustik ja kas korraldaja on ka mõelnud, et külalised võiksid olla pidulikult riides. Lamberg-Burneti sõnul tuleks riideid valides eelistada nn smart casual stiili – triiksärk mehele ja üle põlvede ulatuv seelik naisele. Eksperdi hinnangul tuleks riideid valides olla pigem tagasihoidlik, kuna jõuluõhtul võib ette tulla, et suhtled väga erinevas vanuses inimestega, kes võivad su nappi riietust pahaks panna.

  • Pea meeles: sa ei ole jõulukaunistus

Mõned inimesed tahavad jõulude ajal kanda värvikirevaid kampsuneid või päkapikumütse, kuid Lamberg-Burneti sõnul ei ole see sugugi sobilik. «Pea meeles põhimõtet, et vähem on rohkem ja väldi liialt säravaid rõivaid ning aksessuaare. Sellised kostüümid hoia aastavahetuseks,» soovitas ta.

  • Vii võõrustajale alati kingitus

Jõulupeole minnes ei pea kõigile külalistele kinki tegema, kuid võõrustajale võiks midagi ilusat viia. Lamberg-Burnet soovitas valida näiteks mõni hea vein. «Ära kunagi kingi edasi asju, mis on sulle kingitud,» hoiatas ta.

  • Ära kiirusta kingituste avamisega

Kui kätte jõuab kinkide avamise hetk, siis on ruumis kindlasti palju elevust ja meeletul hulgal pakkepaberit. Lamberg-Burnet ütles, et kingitusi tuleks hoopis avada aeglaselt ja kõigepealt tuleks hinnata pakkepaberit. Tema sõnul on alati väga hea mõte ka see, kui saadad pärast võõrustajale kirja, kus tänad teda toreda peo eest.

  • Ära unusta lauakombeid

«Söö aeglaselt – tähtis pole toit, vaid hoopis vestlus – ja tee pärast igat suutäit paus ning aseta nuga-kahvel taldriku äärele «puhkama»,» soovitas Lamberg-Burnet. Suutäite vahele aja kaaslastega juttu. Kindlasti ei tohiks söömise ajal oma noa ja kahvliga vehkida. Ära unusta võõrustajat kiita maitsva toidu ja kena õhtu eest.

  • Väldi vaidlusi

Lamberg-Burnet ütles, et jututeemat valides võiks vältida poliitikat ja religiooni. «Vestlus olgu kerge ja ürita hoida tähelepanu oma vestluskaaslasel – anna endast parim, et kõigiga suhelda ja tunne huvi oma pereliikmete ning teiste külaliste käekäigu vastu,» soovitas ekspert.

  • Pane telefon käest

Kuigi jõulude ajal võib tekkida kiusatus kõike oma telefoniga pildistada ja seejärel seda Instagramis jagada, tuleks telefoni jõululauast eemale hoida. «Pane mobiiltelefon eemale ja lülita hääletu režiimi peale. Pööra tähelepanu ainult sellele, mis lauas toimub. Kui pead kellelegi helistama, astu seltskonnast eemale ja mine mõnda privaatsesse kohta,» ütles Lamberg-Burnet.

  • Kui jääd ööseks, ole viisakas külaline

Kui juhtub, et jääd pärast jõulupidu ööseks võõrustaja juurde, pea meeles, et sa pole hotellis. Austa võõrustaja reegleid ja kodu, paku abi koristamisel ja veendu, et sinu asjad oleksid kenasti koos, mitte mööda tuba laiali. Lahkudes tee tuba korda ja vaata, et ka vannituba ja tualett ei näeks pärast sind ebameeldivad välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles