Fotod: Liibanonis teenivad kaitseväelased tähistasid rahvusvahelisi jõule

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti kaitseväelased, kes teenivad alates novembrist Lõuna-Liibanonis Soome-Iiri pataljoni koosseisus, said osa nii Liibanoni, Soome, Iiri kui ka Eesti jõulutraditsioonidest.

«Pühade aegu kodust eemal olla on tihti sõduritöö lahutamatu osa, sest teenistuslikud väljakutsed viivad meid teinekord tuhandete kilomeetrite kaugusele. Oleme pühade ajal kõik mõtetes oma koduse jõulupuu juures, kuid samas ei jää ka siinse vennaskonna keskel pühad tähistamata ning jõulumeeleolu olemata,» ütles kaitseväe Liibanoni kontingendi ülem major Kalle Kõlli. «Tänan kontingendi nimel kõiki koduseid ja ka kodust kaugel olijaid nagu näiteks Kanada Eesti koolilapsi, kes on meid siin meeles pidanud.»

Lõuna-Liibanonis ÜRO baasis teenivatele Soome-Iiri pataljoni kaitseväelastele möödusid ka jõulud teenistuse tähe all, kuid nii, et iga pataljoni allüksus ja sealhulgas iga kaitseväelane saaks võimaluse pühade puhul veidi vabamalt võtta ning jõule tähistada.

Liibanonis teenivad Eesti kaitseväelased tähistasid jõule täna. Teise jõulupüha hommikul pidas jõulujumalateenistuse Eestist külla tulnud kaitseväe kaplan. Lisaks kuulusid eestlaste jõulupidustuste hulka erinevad võistumängud ja jõulusauna nautimine. Samuti vaadati ühiselt kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terrase jõulutervitust ÜRO rahuvalvemissioonil teenivatele Eesi kaitseväelastele.

Jõuluõhtu naelaks olid isevalmistatud traditsioonilised Eesti jõulutoidud, mida pakuti ka relvavendadele Soome-Iiri pataljonist. Toiduained saadeti Liibanoni Eestist. Varasemalt oli Liibanoni jõudnud A. Le Coqi poolt sõduritele jõuludeks kingitud spordijoogid.

Jõululaupäeval said eestlased osa soomepärasest jõulusöögis ja osalesid koos liibanonlastega öisel missal Ayn Ibili kirikus. Samuti osalesid eestlased Ayn Ibili laste jõulupeol, kus jõuluvana rollis oli kaitseväe Liibanoni kontingendi ülem major Kalle Kõlli. Esimesel jõulupühal pakuti ÜRO baasis iiripärast jõulusööki. Koos staabiohvitseridega teenib alates novembrist Liibanonis ÜRO rahuvalvemissioonil UNIFIL ligi 40 Eesti kaitseväelast, kellest suurema osa moodustab rühmasuurune üksus, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni B-kompanii baasil. Eesti jalaväerühm on osa Soome-Iiri pataljonist.

Kokku panustab UNIFILi praegu 39 riiki. Praegune üksus on järjekorras kolmas eestlaste jalaväeüksus Liibanonis. Aastatel 1996-1997 teenis UNIFIL missioonil Eesti jalaväekompanii. Lisaks teenib üks kaitseväelane Liibanonis ÜRO vaatlusmissioonil UNTSO.

Eesti jalaväerühma Estpla-20 peamine ülesanne on teha nii päevaseid kui ka öiseid patrulle, et näidata UNIFILi kohaolu ning kontrollida, et erinevad konflikti osapooled omavahel sõlmitud lepingutest kinni peaksid. Eesti kaitseväelased on alates oma teenistuse algusest patrullinud üle 300 tunni ja teinud enam kui 80 patrulli. Estpla-20 kaitseväelased patrullivad nii iseseisvalt kui koostöös Liibanoni relvajõududega. Paljud patrullid tehakse osapooli lahutaval niinimetatud sinisel joonel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles