Tallinna lennujaamas vee hinda ei piirata

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes Euroopa lennujaamades tuleb vee eest välja käia kopsakas rahasumma.
Paljudes Euroopa lennujaamades tuleb vee eest välja käia kopsakas rahasumma. Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT/AFP

Kuigi viimasel ajal on Euroopas ärevust tekitanud lennujaamades müüdava vee kõrge hind, ei pea Tallinna lennujaam poodidele ettekirjutuste tegemist vajalikuks. 

«Euroopas on küll trendiks, et kõiksugu asju kiputakse reguleerima, kuid vee hinda Tallinna lennujaamas vähemalt praegu küll reguleerima hakata ei ole vaja,» ütles Tallinna lennujaama avalike- ja välissuhete juht Priit Koff. Tema sõnul on mõtet hindu reguleerima hakata alles siis, kui konkurents turul ei toimi, kuid Tallinna lennujaamast saab ka praegu mõistliku hinnaga vett. Seetõttu ei näe Tallinna lennujaam põhjust hakata tegema poodidele ettekirjutusi selle kohta, kui palju peaks neis üks või teine toode maksma.

Kui Euroopa transpordivolinik Violeta Bulci ärritab asjaolu, et ta peab nii mõneski Euroopa lennujaamas veepudeli eest maksma ligikaudu viis eurot, siis Koffi andmetel maksab pudel vett Tallinna lennujaama poodides ka praegu üks euro – ja see on igati kooskõlas Euroopa Komisjoni eesmärkidega vee hinna langetamisel. Positiivse näitena tõi Koff ka välja, et Tallinna lennujaamas pakutakse saabuvatele reisijatele tasuta kraanivett, mida nad saavad juua saabuvat pagasit oodates.

Seevastu Saksa ajalehe Welt am Sonntag sõnul on lennujaamas viibimine on justkui šokiteraapia, mille käigus näeme, kuidas võiks välja näha hüppeline inflatsioon, sest turvakontrolli järel tuleb isegi veepudeli ees maksta hingehinda.

Juba lennujaama vabalt juurdepääsetavate piirkondade kioskites ja restoranides on hinnad kõrgemad kui kodulähedases supermarketis, kirjutab Welt am Sonntag. Kohe pärast turvakontrolli ootab järgmine kopsakas hinnatõus. Ka täiesti tavalise vee ostmine muutub siis parajaks investeeringuks. Turvakontrolli järel maksab ka pooleliitrine veepudel nii mõneski lennujaamas viis eurot. Seejuures peavad lennureisijad turvakontrollis kõik pudelid ära andma.

See vihastab ilmselgelt Euroopa Liidu transpordivolinikku Violeta Bulci, kes tahab nüüd, et kõik Euroopa lennujaamad võtaksid vee küsimuses eeskuju Brüsseli lennujaamast. Euroopa Komisjoni kodulennujaamas Brüsselis saavad reisijad alates selle aasta suvest osta pool liitrit vett kohe pärast turvakontrolli ühe euro eest.

«Peame lennujaamade ühendusega intensiivselt läbirääkimisi teemal, kuidas tegeleda probleemiga, et vesi on lennujaamas pärast turvakontrolli tunduvalt kallim kui selle eelses alas,» ütles Bulc. Praeguseks on tema sõnul juba 126 lennujaama ehk ligikaudu 50 protsenti Euroopa lennujaamadest lubanud pakkuda lennujaama turvakontrolli järgses alas vett pudelihinnaga üks euro.

Tulevikus peaksid lennujaamad reisijatele ka senisest paremini kätte näitama koha, kust odavamat vett saab. Seni ei toimi soodsale veele viitamine veel kuigi hästi. Näiteks Zürichi lennujaamast saab küll suhteliselt soodsat vett, kuid isegi palju reisivad inimesed kurdavad, et peavad seda tükk aega otsima, enne kui leiavad.

Seejuures on piisav vee joomine lennureisil väga oluline. Paljud joovad seetõttu enne turvakontrolli kaasa toodud veepudelid tühjaks ja täidavad need seejärel uuesti toaletis. Kuid see ei pruugi olla just kõige hügieenilisem tegevus.

Saksamaa lennujaamade ühendus ADV toetab soodsa vee pakkumist lennujaama turvakontrollile järgnevas alas. Igas Saksamaa lennujaamas selliseid pakkumisi siiski ei ole. Ühe euroga saab vett osta näiteks 26 Maini äärse Frankfurdi lennujaama poes ja ka Müncheni lennujaamas saab veepudeli kätte ühe euro eest, millele lisandub 25 senti pandiraha.

Seevastu Hamburgis sunnitakse vett ostvaid reisijaid annetust tegema. Veepudel maksab seal kaks eurot ja osa vee müügist saadud rahast läheb projektidele, mille eesmärgiks on varustada kõiki maailma inimesi puhta joogiveega.

Odavat vett on hakatud müüma ka USA-s. Nii on San Francisco ja Dallase Fort Worth-i lennujaam teinud seal kauplejatele ettekirjutuse, et joogivesi ei tohi olla turvakontrollijärgses alas kusagil üle kümne protsendi kallim keskmisest tänaval müüdava vee hinnast.

Kõrgeid hindu selgitavad lennujaama poodide omanikud sellega, et üüripind on lennujaamas kallis ja laopind väike. Peale selle peab kaup olema pakitud nii, et sellele saaks teostada turvakontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles