Eesti elanike mahlaeelistuste tipus troonivad täismahlad

Apelsinimahl on paljude eestimaalaste soosikuks.

FOTO: SCANPIX

Eesti elanikud on oma tarbimisharjumustes muutumas järjest enam teadlikumaks ja tervislikumaks, millest annab muuhulgas tõestust täismahla ja nektari eelistamine mahlajoogile.

Mahla nime kandev toode saab teadupärast olla vaid sajaprotsendilise mahlasisaldusega ning sellele ei tohi olla lisatud suhkrutooteid, säilitusaineid, kunstlikke lõhna- ja maitseaineid ega toiduvärve. Eestimaalaste suurimad lemmikud pakimahlade seas on apelsini-, õuna- ja tomatimahl, ostetumate toodete hulka mahuvad ka multinektar ja ploominektar.

Nektar erineb mahlast väiksema mahlasisalduse poolest, sisaldades mahla või mahlapüreed sõltuvalt puuvilja happesusest 25-50 protsenti. Mahlajoogis on aga kõige vähem mahla ja kõige enam suhkrut, sest magusainete kasutamine on lubatud ning ka mahlasisaldus ei ole mahlajoogi puhul reguleeritud.

A. Le Coq turundusjuhi Katrin Verniku sõnul on Aura mahlade sortimendis kolm täismahla, seitse nektarit, neli mahlajooki ja kaks mehu, lisaks kuus Aura Fresh mahlajooki ning kolm Aura Fresh Plus mahlajooki. «Kui vaadata Aura mahlade müüke, siis võib öelda, et tarbija eelistab meie sortimendis just puhtaid ja kõrge mahlasisaldusega tooteid. TOP 5 pingeritta kuuluvad apelsinimahl, multinektar, tomatimahl, ploominektar ja õunamahl,» kirjeldas Vernik.

Põltsamaa Felixi mahlatoodete sortimendis on tänasega 16 toodet ning turundusdirektori Marek Viiloli sõnul domineerivad nende mahlaportfellis eelkõige kohalikud maitsed nagu jõhvikas, ploom, mustikas, õun, erinevad metsamarjad ja vaarikas. Ka Viilol nimetas populaarsemate mahlatoodete seas apelsini- ja õunamahla ning ploominektarit, kuid seni nimetatutele lisas Põltsamaa jõhvikajoogi, mis on enimmüüdud jõhvikajook Eestis. «Jõhvikas on eestimaalaste lemmik olnud juba aastaid ja sellest valmistatud jook hinnatud kui hea janukustutaja ning toidukõrvane,» ütles Viilol.

Largo mahlade sortimendis on aga kuus täismahla, mis on Eesti tootjatest kõige rohkem – lisaks apelsini-, tomati- ja õunamahlale on saadaval ka ananassi-, mandariini- ja õuna-viinamarjamahl. Largo mahlu turundava Svensky Kaubanduse AS nõukogu liikme Matti Karja sõnul on näiteks nektarite puhul puuviljasisaldust piiravaks teguriks joodavus.

«Sajaprotsendiline ploomimahl ei tuleks pakendist kuidagi välja, nagu ka teised paksud mahlad, ka 100-protsendine mustsõstranektar poleks hästi joodav,» tõi Karja näiteid. Largo tootevalikus mekib eestimaalastele lisaks eelnimetatutele veel ananassimahl, mis on samuti üks enimostetud mahlatooteid.

A. LE COQ

Täismahlad:

  • apelsinimahl,
  • õunamahl,
  • tomatimahl

Nektarid:

  • multinektar (50 protsenti mahla),
  • ploominektar (40 protsenti),
  • virsikunektar (50 protsenti),
  • punase greibi nektar (55 protsenti),
  • magus apelsininektar (50 protsenti),
  • ananassinektar (60 protsenti) ja
  • viinamarjanektar (60 protsenti).

Mahlajoogid:

  • jõhvikajook (10 protsenti),
  • granaatõunajook (20 protsenti),
  • kirsijook (20 protsenti),
  • õuna-mustikajook (7 protsenti).

Mehud:

  • õuna-virsiku-porgandi mehu (60 protsenti),
  • õuna-ananassi-porgandi mehu (60 protsenti).

PÕLTSAMAA

Täismahlad:

  • õunamahl,
  • apelsinimahl,
  • tomatimahl

Nektarid:

  • ploominektar (40 protsenti),
  • õuna-mustasõstranektar (40 protsenti),
  • ananassinektar (60 protsenti),
  • viinamarjanektar (50 protsenti),
  • vaarika-mustika mitmeviljanektar (40 protsenti)
  • virsiku-mango nektar (40 protsenti).

Mahlajoogid:

  • jõhvikajook (12 protsenti),
  • mustika-õunajook (5 protsenti),
  • jõhvika-granaatõunajook (20 protsenti),
  • marjajook (12 protsenti),
  • jõhvika-mustikajook ACDE vitamiinidega (13 protsenti),
  • jõhvika-greibijook žen-ženi ja C vitamiiniga (15 protsenti)
  • Draakoni peojook (11 protsenti).

LARGO

Täismahlad:

  • õunamahl,
  • apelsinimahl,
  • tomatimahl,
  • ananassimahl,
  • mandariinimahl,
  • õuna-viinamarjamahl.

Nektarid:

  • multivitamiini nektar (min 50 protsenti),
  • ploominektar (min 35 protsenti),
  • mustsõstranektar (min 25 protsenti),
  • banaaninektar (min 30 protsenti),
  • maasika-punasesõstranektar (min 34 protsenti),
  • punase greibi nektar (min 50 protsenti),
  • aprikoosinektar (min 50 protsenti),
  • mangonektar (min 35 protsenti)

Mahlajoogid:

  • jõhvikajook (12 protsenti),
  • troopiline jook porgandimahlaga (10 protsenti),
  • mojito segumahlajook (20 protsenti),
  • kirsimahlajook (10 protsenti),
  • Tutti-Frutti segumahlajook (10 protsenti).
Toimetus ootab lugejate küsimusi
Saada

Populaarne

Tagasi üles