Tasub teada: jõulupuust lahti saamine võib osutuda plaanitust keerulisemaks

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõulukuuskede müük enne jõule Otepääl
Jõulukuuskede müük enne jõule Otepääl Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alanud nädal tähendab valdavale osale eestlastest ka pühadeaja lõppu, mistõttu tekib küsimus, mida teha edasi tuppa toodud jõulupuuga, mille eluiga samuti sellega läbi saab.

Tallinna keskkonnaameti heakorra ja jäätmehoolde osakonna peaspetsialisti Liis Räägu sõnul ei tohi jõulukuuski panna prügikasti ei tervelt ega tükeldatult. «Kuuskede jätmine prügikonteineri kõrvale ja nende äravedu tuleb kokku leppida oma jäätmevedajaga,» selgitas ta, lisades, et vajadusel võib korteriühistu jõulukuuskede jaoks tellida jäätmekäitlejalt ka suurema ajutise konteineri.

Allpool leiab viis soovitust, mismoodi oma jõulupuuga pärast pühi edasi saab toimetada.

1. Vii jäätmejaama

Tallinna keskkonnaamet soovitab tallinlastel jõulukuusk tükeldada ning kokku pakkida – siis saab selle jäätmekäitlejale tasuta üle anda Pärnamäe, Rahumäe, Pääsküla, Suur-Sõjamäe ja Paljassaare jäätmejaamades, kus biolagunevate aia- ja haljastusjäätmete üleandmine kuni 0,6 m3 on tasuta. Tallinna jäätmejaamade lahtiolekuajad on leitavad www.tallinn.ee veebilehelt. Artelli tänava jäätmejaamas, mida opereerib AS Eesti Keskkonnateenused, tuleb tasuda vana jõulukuuse eest 10 eurot/m3.

Korraldatud jäätmeveo piirkondades saab kuusevedu tellida piirkonna jäätmevedajalt. Põhja-Tallinnas, Haaberstis, Kristiines ja Kesklinnas saab vedamise tellida Tallinna Jäätmekeskuselt ning see maksab 2,10 eurot/tk. Tellimust saab esitada e-posti aadressil info@prugi.ee ja lisainfo telefonil 616 4000. Lasnamäe jäätmeveopiirkondades nr 10 ja 12 tuleb maksta Ragn-Sells AS-le jõulukuuse äraveo eest 5,40 eurot/tk ning piirkonnas nr 11, kus vedu teostab Ekovir OÜ tuleb veo eest tasuda 1,23 eurot/tk.

Vanu jõulukuuski võtavad Tartus vastu jäätmejaamad aadressidel Turu 49 ja Jaama 72c, mis on avatud E-R kl 10-18 ja L-P kl 10-16.

2. Vii kogumispunkti ja tuleskulptuuri materjaliks

Lisaks võib jõulukuuski viia Tallinnas linnaosade vastavalt tähistatud kogumiskohtadesse: Kesklinnas (3 kogumiskohta), Lasnamäel (11 kogumiskohta), Mustamäel (10 kogumiskohta), Nõmmel (4 kogumiskohta) ja Pirita kloostri varemetes. Silmas tuleks pidada, et jõulukuusel ei või olla küljes ehteid, plastikut, kilet vm põletamiseks mittesobivat materjali.

Nõmme linnaosa vanema Tiit Teriku sõnul kogutakse jõulukuuski ainult eraisikutelt. «Kuuse toomine kogumispunkti on hea alternatiiv neile, kes seda kodus põletada ei saa või ei taha, kuid kes ei soovi jõulupuud ka niisama prügikasti kõrvale panna,» lausus Terik. Kogumisplatsid on Nõmme turu tagumise parkla prügikonteinerite juures, Pihlaka tn 12 Nõmme sotsiaalmaja prügikonteinerite kõrval, Pärnu mnt 453d prügimaja kõrval, Trummi tn 28b vastas pakendikonteinerite kõrval. Platsid on märgistanud vastavate plakatitega.

Tallinna Lasnamäe ja Mustamäe linnaosades toimuvad 24. jaanuaril kell 18.00 (Paeväljal) ja 30. jaanuaril orienteeruvalt kell 17.00 (Akadeemia tee 30 staadionil) traditsioonilised tuleskulptuuride põletamise festivalid ning Pirita kloostri varemetes 23. veebruaril kell 18.00. Haaberstis, Kristiines ja Põhja-Tallinnas kuuskede kogumist linnaosavalitsuste poolt ei korraldata. Täpsemat infot leiab linnaosavalituste veebilehtedelt või helistades infotelefonidele.

Lisaks Tallinna linnaosade jõulukuuskede kogumiskohtade, kus neist hiljem tehakse tuleskulptuurid, leiab sarnaseid aktsioone ka teiste suuremates linnades. Näiteks tartlased saavad kolmapäevast, 6. jaanuarist kuni laupäeva, 9. jaanuari pärastlõunani viia oma vanad jõulukuused Emajõe ja Anne kanali vahelisele haljasalale, kus nendest meisterdatakse tuleskulptuurid.

«Vanal ajal tähistati pööripäevakuuse põletamisega valguse võitu pimeduse üle. Tartus juba 13. aastat toimuv sündmus pakub silmailu ja on kaunis viis jõulukuuskedega hüvasti jätta,» rääkis Tartu ettevõtmise korraldaja Henry Timusk. Linnarahvas saab uhket tuleskulptuuride vaatemängu näha laupäeval, 9. jaanuaril kell 17.00. Kel huvi ja tahtmist ise skulptuuride ehitamisel kaasa lüüa, saab sellest anda teada korraldajale telefonil 514 7678.

Ka Pärnus tähistatakse pühadeaja lõppu jõulukuuskedest meisterdatud skulptuuriga, mis süüdatakse pühapäeval 10. jaanuaril kell 18.00 Decora tagusel platsil (Lai 24). Enne seda saavad pärnakad jätta oma jõulukuuse endale sobivasse kogumiskohta linnas. Kuuskede vedu toimub 8. Jaanuaril, mistõttu palub linnavalitsus viia kuused kogumiskohta hiljemalt 8. jaanuari hommikul kella 10ks. Kui kogumiskohast on kuused juba ära viidud, siis palutakse elanike sinna enam kuuski mitte jätta. Inimesed saavad oma kuuse ka ise viia Lai 24 kinnistule ning seda saab teha laupäeval kuni kella 12.00.

Pärnu linna elanikud, kes soovivad oma kuusega toetada ürituse toimumist, saavad oma kuuse jätta järgmistesse kohtadesse: Oja bussipeatus (Tähe 5 ja Oja 57 vahel), Raba ja Oja tänava nurk, Roheline ja Kuldne kodu tänava nurk, Uus-Sauga 38a esine haljasala, Vana-Sauga bussipeatus, Suur-Jõekalda 10 esine jõeäärne parkla, Kalda tn parkla Kesklinna silla kõrval, Side ja Tammsaare tänava nurk, Liiva-Kooli nurk, Kastani ja Riia mnt nurgal asuva Konsumi tagune parkla, Mai bussipeatus (Mai 23 esine haljasala), Metsa 15 kõrval olev haljasala (endise Mai turu vastas), Mai-Papiniidu nurk (Papiniidu 27 kõrval) ja Mai 24 taga tühermaa (Koidula gümnaasiumi aia ääres)

3. Äravedu koos kuuseostuga

Need, kes ostsid oma jõulukuuse ettevõtte Aed ja Kodu OÜ hallatava veebilehe joulukuused.ee vahendusel, said juba ostmisel teha märke, kas soovivad pärast pühasid ka jõulukuuse äravedu. Samas on see päris tubli väljaminek, mida tavaliselt jäätmekäitlejalt tellitava hinnakirjaga ei anna võrrelda. Nimelt maksab see 20 eurot ja sellele lisandub veel käibemaks.

4. Vii teatrisse

Sel aastal on võimalus anda oma jõulukuusele uus elu ka läbi selle, et saab ta viia ka teatrisse. Nimelt esietendub 13. jaanuaril Tallinnas Vaba Lava teatrikeskuses etendus «Wake Up! It's Time to Die», mille lavakujunduse tarvis kogutakse jõulukuuski. Kui kuuski peaks kogunema enam, kui etendustele tarvis, siis lubasid lavastajate paar Katrin Essenson ja Jarmo Karing ülejäänutega midagi põnevat peale hakata. Mida täpselt, veel ei paljastatud.

«Lavastuse teema on igavikuline ning räägib surmast, matustest ja sellega seotud rituaalidest – seega on täiesti sümboolne tuua oma jõulukuusk meile teatrisse,» sõnas lavastaja Jarmo Karing. Kuuskede seisukord pole oluline ega ka nende pikkus ja okaste olemasolu. Kuused palub teatrikeskus toimetada Telliskivi loomelinnakus asuva Vaba Lava taha, parkla tagumisse nurka, kus on vastav tähistus.

5. Kogu kokku ka naabrite kuused ja kasuta aia ehituseks

Vanarahvas armastas aeda ehitada erinevatest materjalidest, mis kätte juhtus ning üheks sobivaimaks materjaliks seejuures oli kuusk. Nendele, kes on kokku puutunud soeselgaiaga – mida tuntakse erinevates paikades üle Eesti ka püstandaia, kurendusaia, roigasaia ja tarasaia nimede all –, on kokku kogutud kuusepuud väärt ehitusmaterjal.

Eesti Rahva Muuseumi soovituste järgi saab kõige vastupidavama soeselgaia siis, kui kasutada püstlattidena kadakat ning põiklattidena tugevaid kuuse-, männi- või haavapuust roikaid. Viimased seoti kokku noorest kuusest vitsetaga ja väidetavalt kestvat selline aed praktiliselt terve eluaja. Seega, kes elab maapiirkonnas, korraldagu aga julgelt oma küla jõulukuuskede kogumisaktsioon – sellega pikeneb nii puu eluiga kui ka saab oma valdustele tugeva aia ümber.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles