Norrakad tegid ettepaneku keelustada suitsumüük ka täiskasvanutele

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra meedikud tahavad 2035. aastaks suitsuvaba ühiskonda.
Norra meedikud tahavad 2035. aastaks suitsuvaba ühiskonda. Foto: SCANPIX

Suurim Norra meditsiiniorganisatsioon soovib keelustada suitsumüügi ka täiskasvanutele, kuna nende hinnangul ei ole suitsetamise näol tegemist inimõigusega.

Norra meditsiiniühing (NMA) tahab, et 2035. aastaks saaks Norrast täiesti suitsuvaba ühiskond, mistõttu on nad teinud esimese sammuna valitsusele ettepaneku, et riigis lõpetataks suitsumüük kõigile, kes on sündinud pärast 2000. aastat, vahendab Independent.

Ühingu tegevjuht Marit Hermansen ütles väljaandele Aftenposten, et ligipääs sigarettidele ei ole nende seisukohalt põhiline inimõigus. «Me oleme pikalt toetanud seda poliitikat, et Norrast saaks aastaks 2035 suitsuvaba ühiskond,» sõnas ühingu esindaja.

Ta lisas, et suitsumüügi keeld alates 2000. aastast sündinutele aitaks kaasa esimese täiesti suitsuvaba põlvkonna üles kasvamisele. Nii oleks seaduse vastuvõtmiseni aega 2018. aastani, kui 2000. aastal sündinud täisealiseks saavad. «Ka tervishoiuminister on öelnud, et kõige olulisem on vähendada alaealiste suitsetama hakkamist,» tähendas Hermansen.

Seadusemuudatuse eesmärk ei ole täielikult suitsetamist Norras kriminaliseerida, vaid lihtsalt piirata ligipääsu sigarettidele, lisas Hermansen väljaandele The Nordic Page antud usutluses. 2013. aasta statistika kohaselt suitsetas 32 protsenti norrakatest, samal ajal kui viis aastat varem ehk 2008. aastal oli see 36 protsenti. Alaealiste hulgas on igapäevaste suitsetajate hulk Norras seitse protsenti.

Võrdluseks olgu juurde toodud, et Suurbritannias oli 2014. aastal 15-aastaste hulgas regulaarseid suitsetajaid kaheksa protsenti. See on märkimisväärne langus võrreldes kaheksa aastat varasema ajaga, kui regulaarselt suitsetas iga viies 15-aastane briti noor.

Kuigi Norra suurim meditsiiniorganisatsioon suhtub ise väljakäidud ettepanekusse ja selle teostumisse väga entusiastlikult, ei näe erinevate parlamendierakondade terviseteemade eest vastutavad kõneisikud, et selline seadusemuudatus lähiaastatel parlamendi enamuse heakskiidu saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles