Tänavale puistatud sool võib kahjustada jalatseid ja rõivaid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavatele ja teedele puistatav sool võib rikkuda nii jalanõud kui ka püksisääred.
Tänavatele ja teedele puistatav sool võib rikkuda nii jalanõud kui ka püksisääred. Foto: Toomas Huik / Postimees

Libedatõrjel tänavatele jõudev sool võib jääd sulatades päästa küll elusid, kuid tekitada samal ajal meelehärmi rikutud pükste või saabaste pärast. Küsimustele, kuidas sool jalatseid ja rõivaid kahjustab ning seda ennetada võiks, vastab TTÜ tekstiilitehnoloogia õppetooli hoidja Tiia Plamus.

Ühest küljest pakub lumine aeg palju rõõmu, teisest küljest paneb see aga tänaval liiklejad proovile nii libeduse kui ka libeda tõrjeks kasutatavate soola osas, vahendab ERR. Tänavatele ja teedele puistatav sool võib rikkuda nii jalanõud (nahkjalatsitele tekkivad soolarandid) kui ka püksisääred. Samuti puutuvad soolaga kokku ka näiteks majade välisuste juures olevad jalamatid.

Talviste teeolude puhul kahjustavad jalanõude nahka enim vesi ning libeduse tõrjeks kasutatav sool, mis võib jätta nahale inetud plekid. Neid plekke on raske eemaldada, eriti juhul kui need on tunginud sügavale naha sisse. Sool võib mõjutada naha värvust, samuti muudavad see naha pealmised kihid nõrgemaks ning võib kahjustuda jalatsi nahale tehtud eriviimistlusi.

Kõige selle vältimiseks soovitatakse nahka õigeaegselt hooldada, sest kui aga nahk on juba kahjustunud, siis peaks soolarantide eemaldamiseks kasutama spetsiaalseid vahendeid, aga kindlasti ei tohi märgi jalanõusid intensiivselt kuivatada kõrge temperatuuriga kohtades, kuna selle tagajärjel võivad tekkida eriti intensiivsed soolarandid. Samuti võivad nahale tekkida kiire kuivatamise tagajärjel (mikro)praod.

Refereeritud artiklit saab lugeda ERR-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles