Katse: kas oma taaraga jääb kohvist ilma

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talu ja Deli poes termokruus kohvimasina alla ei mahtunud.
Talu ja Deli poes termokruus kohvimasina alla ei mahtunud. Foto: Hanneli Rudi

Nendel päevadel, kui Eestis on talv, on tõsise kohvisõltlase elu keeruline – kui papptopsis olevat kuuma rüübet kohe ära ei tarbi, siis jahtub see üsna kiiresti maha.

 Halvemal juhul, nagu oli paari aasta eest ühel käreda pakasega hommikul, jäätus Balti jaamast ostetud latte ära juba Tammsaare parki jõudes.

Kuna termoskruusiga seda muret olla ei tohiks, siis uurisime Tallinnas, kas sellesse ka kohvi kaasa osta saab.

Staoili kohvimasina alla mahtus kruus hästi.
Staoili kohvimasina alla mahtus kruus hästi. Foto: Hanneli Rudi

 Kohvitesti alustasime Balti jaama Statoilist ning testimiseks kasutasime silmajärgi hinnates ühte igati Harju keskmist termokruusi. Küsimusele, kas oma termosesse võib kohvi osta, vastas müüja rõõmsalt jaa. «Aga mingit hinnaalandust ma topsi võrra teile ei tee, te peate täishinna maksma,» lisas ta kohe kiiresti. Kui mälu mind ei peta, siis tühi tops maksab Statoilis u 50 senti, nii et selle summa võrra aitasin ma kütusemüüja kasumit suurendada. Kuna Statoil müüb ka XL suuruses kohvi, siis polnud 17 cm kõrguse termokruusiga mingeid probleem. Ka lisapiimavaht mahtus 400 ml kruusi kenasti ära.

Järgmise testostu tegin Olümpia hotelli juures asuvas R-kioskis. Müüjal polnud mitte midagi kohvi müümise vastu kaasavõetud anumasse, kuid selle õnnestumisse suhtus ta pisut kõhklevalt. Selleks oli ka alust, sest  R-kioski enda termokruusid on märksa madalad (samas ka laiemad). Pisukese lõgistamise järel õnnestus tal kruus siiski aparaadi alla ja ilma suurema kaota õnnestus see pisut hiljem kätte saada.

Märksa keerulisem oli kohviostmine Estonia puiesteel asuvas Talu ja Deli poes. Ka seal polnud müüjatel midagi oma kruusi kasutamise vastu, kuid sealse kohvimasina alla see füüsiliselt ei mahtunud. Kuna kohvinälg oli suur, siis tuli kruusi hoida poolviltu all, et soovitud jook ikkagi kätte saada. Pisut loksus kogu selle sahmerdamise juures maha ka. Aga nagu ütles Joosep Toots pärast Lati Patsi kättesaamist - «Ära tõin».

Nii hästi ei läinud aga kesklinna Mamos, kus termokruus samuti kohvimasina alla ei mahtunud, kuigi teenindaja üritas seda sinna panna. Abivalmis teenindaja andis loobumisvõidu ja seekord jäi kohv joomata.

Foto: Hanneli Rudi

Pärnu maantee Favora tanklas polnud aga termokruusiga mingit probleemi. Mahtus kenasti ära ja nagu kinnitas müüja, pole see mitte esimene kord, kus oma taaraga joogi järgi tullakse. «Üks mees käib siin veel oma kruusiga,» rääkis neiu.

Kokkuvõtteks võib öelda, et müüjatel ei ole midagi selle vastu, kui oma termokruusiga kohvi järgi minna. Tõsi küll, tõenäosus see täita, on märksa suurem, kui kasutate madalamat ja laiemat varianti.

Kuigi paljudes kohtades on lisaks hinnale väljas ka kohvikogus milliliitrites, siis üldjuhul pole inimestel ülevaadet, kui palju kohvipoe topsi kuuma jooki mahub. Oma kruusiga käies selgub üsna pea, et mõnes kohas on see kogus mõtlema panevalt väike.

Foto: Hanneli Rudi

Ahjaa, kes lootis, et oma topiga ostes allahindlust tehakse, siis seda ei juhtu. Küll aga on ökoloogiline jalajälg pisut väiksem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles