Üks puhur asendab vähemalt nelja labidameest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumepuhur säästab töömehe selga.
Lumepuhur säästab töömehe selga. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Aina enam kasutatakse lumerookimisel labida asemel lumepuhurit, sest masina töövõimsus on inimese omast märksa suurem.

Lumepuhurite asjatundjad ja müüjad jaotavad kõnealused riistapuud kolme klassi: ühe-, kahe- ja kolmeastmelised, kirjutab Kuulutaja.

Üheastmeline lumepuhur on kõige lihtsam ja ka odavam. Sageli on selle jõuallikaks elektri-, mitte bensiinimootor ja seetõttu peab temaga töötamisel arvestama elektrijuhtme pikkusega. Sellist lumepuhurit tuleb edasi lükata kondimootori jõul, sest kuigi tal on rattad all, pole need reeglina vedavad.

«Üheastmeline lumepuhur tõmbab endale labaga lund sisse ja puhub selle sama labaga ka eemale,» selgitas Husqvarna Rakvere kaupluse tehnik Joel Väljaots. Selline puhur sobib eelkõige kergema ja õhema lume jaoks.

Kaheastmelised puhurid on varustatud juba bensiinimootoriga ning neil on vedavad rattad või ka lindid, mis ühendatud jõuallikaga. Seega ei pea sellist puhurit enam kõigest jõust tagant nügima, see läheb ise edasi. Olenevalt mootori võimsusest suudab kaheastmeline puhur puhuda lume 10-15 meetri kaugusele.

Kolmeastmeline puhur on põhimõtteliselt sama mis kaheastmeline, kuid lisaks on neil lisaks lund haaravatele labadele puur. «Sellise lumepuhuriga saab jagu ka jäisest, kõva koorikuga lumest,» kinnitas Husqvarna kaupluse tehnik.

Lumepuhurite hinnad kõnealuses kaupluses algavad 700 eurost ja lõpevad 3000 kandis. Väljaotsa sõnul on raske öelda, mitut inimest üks puhur asendada võiks. «Pakun, et ühe mehe tunnise lumeviskamise asendab puhur 10-15minutilise tööga. Seega laias laastus teeb ära nelja mehe töö. Lisaks kulub füüsilist jõudu vähem ja terveks jääb ka lumerookija selg,» arvas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles