Siirupiemandad rajavad saarele kadakakoda

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siirupi valmistamine
Siirupi valmistamine Foto: SCANPIX

Saaremaal Leedri külas peamiselt kadakapõhiseid siirupeid, kastmeid ja maiuseid valmistav ettevõte rajab investeeringutoetuse abil Kadakakoja nime kandva uue siirupiköögi.

PRIA eraldas Siirupiemandate nime all tuntud ja 2011. aastast tegutsenud A-Orbu OÜ-le mikro- ja väikeettevõtjate põllumajandustoodete töötlemise ning turustamise investeeringutoetust kokku 127 122 eurot, mis katab 40 protsenti investeeringu kogumahust, vahendab Saarte Hääl.

«Praeguseks oleme teavitatud taluköögis toodete valmistamisel jõudnud aga punkti, kus nõudlusest tulenev toodangumahu kasv on suurem, kui meie köök hetkel võimaldab,» rääkis ettevõtte looja Liisi Kuivjõgi, kelle sõnul tähendab laienemine ka suuremaid rahalisi kohustusi ning vaeva tuleb näha ka uute klientide leidmise ja toodete ekspordiga.

Kadakakoja ehitusega alustatakse niipea, kui ilmad võimaldavad – Orbu talu vana laut lammutatakse ja asemele ehitatakse uus maja, kuid säilitatakse 19. sajandi lõpust pärit hoone algne väljanägemine, kuna see oli talu omanike soov ja ka muinsuskaitseameti nõue, et säiliks Leedri küla ajalooline miljöö.

Võimsamad seadmed ja laienemine ei tähenda samas kaugeltki, et senisele tegevusfilosoofiale mööndusi tehakse – oma eesmärgist kasutada kohalikku toorainet ehk peamiselt kadakat peavad nad jätkuvalt kinni.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles