Registreeritud töötute arv kasvas aastaga kaheksa protsenti

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööpakkumised töötukassa Lilleküla kontoris.
Tööpakkumised töötukassa Lilleküla kontoris. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti töötukassa andmeil oli detsembri lõpus töötuna registreerunud ligi kaheksa protsenti rohkem inimesi kui aasta varem. Kokku oli aasta lõpus töötuna arvel 29 774 inimest ehk 4,7 protsenti 16-aastasest kuni pensioniealisest tööjõust.

Mullu oli keskmiselt töötukassas arvel 27 989 inimest, 1500 vähem kui aasta varem. Keskmine registreeritud töötuse määr oli mullu 4,4 protsenti; aasta varem oli see 4,7protsenti.

«2015. aastal registreeritud töötuse trend võrreldes eelnevate aastatega muutus. Alates augustist hakkas registreeritud töötute arv kasvama veidi kiiremini kui eelneval aastal ning töötute arv oli võrreldes eelmise aasta sama perioodiga suurem,» ütles töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.

Paaveli sõnul oli registreeritud töötuse kasv siiski pigem marginaalne ning seda ei saa võrrelda töötuse kasvuga kriisiaastatel 2008–2009.

Detsembris oli registreeritud töötuse määr kõrgeim jätkuvalt Ida-Virumaal (10,1 protsenti) ja Valgamaal (8,6 protsenti) ning madalaim Harju- (3,3 protsenti) ja Tartumaal (3,6 protsenti).

Aasta võrdluses langes registreeritud töötus enim saartel: Hiiumaal ühe ja Saaremaal 0,8 protsendipunkti.

Kõige suurema osa eelnevalt töötanud registreeritud töötutest moodustasid detsembri lõpus lihttöölised (19 protsenti), oskustöötajad ja käsitöölised (19 protsenti) ning teenindus- ja müügitöötajad (17 protsenti).

Detsembris lisandus novembriga võrreldes vähem uusi tööpakkumisi. Kuu jooksul lisandus 2 456 uut tööpakkumist.

Kõige rohkem vahendas töötukassa teenindus- ja müügitöötajate (25 protsenti), lihttööliste (16 protsenti) ning seadme- ja masinaoperaatorite ja koostajate (16 protsenti) töökohti.

2015. aasta kokkuvõttes oli töötukassa vahendatud töökohtade arv väiksem kui aasta varem.

Töötukassa maksis detsembris töötuskindlustushüvitist 10 035 inimesele ehk 31 protsendile kuu jooksul arvel olnud töötutest. Keskmine täiskalendrikuu eest makstud hüvitis oli 396 eurot ning hüvitisteks maksti kokku ligikaudu 3,3 miljonit eurot. Ligikaudu 124 euro suurust töötutoetust sai detsembris 7807 inimest ehk 24 protsenti kuu jooksul arvel olnud töötutest.

Kogu aasta jooksul maksti töötuskindlustushüvitist kokku 39,7 miljonit eurot ning töötutoetust 9,3 miljonit eurot.

Kindlustushüvitist koondamise korral määras töötukassa detsembris 673 inimesele, kokku üle 1,4 miljoni euro. Tööandja maksejõuetuse hüvitise määras töötukassa detsembris 114 inimesele. Keskmine määratud hüvitis oli 2575 eurot ning hüvitisteks maksti detsembris üle 0,4 miljoni euro.

Terve aastaga maksti koondamise korral makstavat kindlustushüvitist kokku 11,7 miljonit eurot ning tööandja maksejõuetushüvitist 2,9 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles