Ohutuse tagamiseks tuleb lumi katustelt ära koristada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumekoristus.
Lumekoristus. Foto: ARNO SAAR

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tuletab ehitiste omanikele meelde, et ohutuse tagamiseks tuleb jälgida katusele kogunenud lume kogust ning vajadusel lumi ja jää õigeaegselt ära koristada.

Katusekonstruktsioone ohustava lumekihi paksuse hindamisel võib juhinduda järgmistest näitajatest - äsja sadanud lume kiht ei tohiks olla enam kui ühe meetri, seisnud lume kiht 0,5 meetri ja märgunud lume kiht 0,3 meetri paksune. Ülekoormuse vältimiseks on soovituslik iga ehitise puhul üle vaadata projekteerimisel arvestatud lumekoormus ehitusprojektist, ehitise või katuse hooldusjuhendist.

Liigne lumekoormus ohustab kõige enam teras- ja puitkonstruktsioonidega kergehitisi või ehitiste osasid (varjualused, varikatused, karniisid), lameda katusega või väikese katusekaldega ehitisi (bensiinijaamad, spordirajatised, angaarid jm) ning vanemaid amortiseerunud ehitisi.

Erilist tähelepanu tuleb pöörata katustel kohtadele, kus on katuseastmed või katus piirneb kõrgema ehitisega. Sellistesse kohtadesse kuhjub tuulega lund hangedena koguses, mille koormus võib mitmekordselt ületada katuse lumekoormust. Samuti tuleb vältida lume ja jää kogunemist katuse räästarennidesse ning sadevee äravoolutorudesse ja -lehtritesse, sest see võib kahjustada sadeveesüsteeme ning takistada katuselt sademe- ja lumesulamisvee ärajuhtimist. Jääpurikate tekkimisel katuse räästasse tuleks need eemaldada.

Lume koristamisel tuleb järgida järgmisi nõudeid:

  • Eelnevalt hinnata, kas katuselt lume lükkamiseks on möödapääsmatu minna katusele või saab lume ära koristada katusele minemata (näiteks redeli abil);
  • Enne katusele minekut teha kindlaks kohad, kus on oht katusest läbi kukkuda (näiteks katuseaknad ja haprad katusekattematerjalid);
  • Juhul kui hoone omanikul puudub nõuetekohane turvavarustus ja muud tööohutuse tagamise vahendid, siis on soovitav tellida katuse lumekoristustööd spetsialistilt;
  • Katusele minnes arvestada ilmastikutingimustega. Jää, tugev lumesadu ja tuul võivad alla kukkumise riski oluliselt suurendada.
  • Võimaluse korral paigaldada katuse servadesse ajutised piirded. Need peavad olema piisavalt tugevad, et kanda selle vastu kukkuvat inimest;
  • Lumel ja jääl ei tohi lasta kukkuda ega seda visata madalamatele hoonetele. Juhul kui lund visatakse inimeste ja sõidukite liikumistsooni, tuleb see tööde teostamise ajaks piirata ohutuslintidega;
  • Jälgida, et tööde tegemisel ei kukuks ega visataks töövahendeid katuselt alla;
  • Juhul kui katusel puuduvad katusesillad ja -redelid, on soovitav need katusel ohutuks liikumiseks kindlasti paigaldada;
  • Lume ja jää sõidukitele või möödujatele varisemise takistamiseks tuleb katusele paigaldada lumetõke;
  • Lume ja jää sulatamisel vältida keemilisi aineid ja tehnoloogiaid, mis võivad kahjustada katust või sadeveesüsteeme;
  • Lume ja jää mehaanilisel eemaldamisel kasutada õigeid vahendeid, et vältida külmaga rabedaks muutunud katuse või selle katte lõhkumist.

Ehitise korrashoiu ja ohutuse eest vastutab omanik. Ehitusseadustiku kohaselt peab ehitis olema ehitatud selliselt, et see ei põhjustaks ohtu inimesele, varale või keskkonnale. Lisaks peab ehitis olema mehaaniliselt vastupidav ja stabiilne, sealhulgas pidama vastu ka lumekoormusele.

Ehitise omaniku kohustuste eiramise korral võib füüsilist isikut karistada rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ja juriidilist isikut kuni 32 000 eurot. Ehitiste ohutusest kontrollivad kohalikud omavalitsused ja tehnilise järelevalve amet.

Lumekoristustöödele eraldi nõudeid õigusaktides sätestatud ei ole. Soovitav on järgida määruses «Töötervishoiu ja tööohutuse nõuded ehituses» katusetööde tegemiseks esitatud ohutusnõudeid, mille järgimise üle teostab järelevalvet tööinspektsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles