Tasub teada: kuidas valida ja hooldada kohvimasinat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaasaegsed kohvimasinad valmistavad meelepärast jooki vaid mõne nupulevajutusega, kuid see omadus pole igaühele piisav kohvimasina optimaalseks kasutamiseks ja hooldamiseks.

«KohviSemu» esindaja Tanel Kalmo annab nõu, kuidas valida õige kohvimasin kontorisse või koju. Kontrastiks kohvimasinate vahel toob ta välja kaks radikaalset erinevust täis- ja poolautomaatsete espressomasinate vahel ning seletab ära mõlema head ja halvad omadused.

Kohvide valik

Automaatse- ja filterkohvimasinaga saab kasutada laia valikut erinevaid kohvisorte nii ubade kui ka jahvatatud kujul. Masinad, mis kasutavad tavapäraseid kohviube või kohvipuru, saavad pakkuda palju erinevaid kohvimaitseid. Kapsleid, patju ja kohvitablette kasutavatel masinatel on valiku vähesuse tõttu võimalused tunduvalt rohkem piiratud.

Ettevalmistused hea kohvi tegemiseks

Filterkannu kasutades peab esmalt kohvioad ära jahvatama. Selleks läheb vaja kohviveskit, mis ideaalis võimaldaks reguleerida ka jahvatusastet. Teadagi sõltub joogi aroom jahvatatud kohvipuru jämedusest. Pärast jahvatamist tuleb asetada paberfilter masinasse ning lisada täpne kogus kohvipuru. Kui lisada liiga palju või liiga vähe, muutub aroom ebameeldivaks.

Kohvi valmistamine

Pärast filterkannu ettevalmistamist vajutage kohvi valmistamise nuppu, oodake vee keema tõusmiseni ning jälgige, kuidas kohv aeglaselt läbi filtri tilgub. Protsess võib aega võtta kuni 20 minutit.

Täisautomaatsel kohvimasinal tuleb vaid täita oamahuti ning veepaak ja seejärel valida meelepärane jook, seadista selle kangus ja vee kogus. Kohv valmib vaid minutiga. Täisautomaatsetel masinatel on sageli integreeritud piimavahustaja, milel abil saab teha cappuccino't või latte't. Kui on soov valmistada piimakohve filterkannumasina abil, peab selleks soetama eraldi piimavahustaja.

Üks tähtis kriteerium aromaatse kohvi valmistamiseks on vee temperatuur. Optimaalne kuumus peaks olema umbes 92 kraadi. Kui vee temperatuur on mõni kraad kõrgem või madalam, kahjustab see kohvi maitset. Nii täisautomaatsetes kui ka filterkohvimasinates on vee temperatuur optimaalselt sätestatud.

Kohvi valmistamise põhitõed

Parimate maitseomadustega kohvi valmistamisel peab silmas pidama ka rõhku. Optimaalne, maitseomaduste esile toomiseks vajaminev rõhk, peaks olema 1,000-16 bar’I ringis. Täisautomaatne kohvimasin sisaldab sisseehitatud funktsioone, mis muudavad veepumba rõhku ja kohvimaitse omadusi vastavalt valmistatavale joogile.

Filterkohvimasinates peab vaid jahvatatud kohviga täidetud filtritesse valama vett ning ootama, kuni kohv läbi tilgub. Neil masinatel pole võimalik rõhku reguleerida. Teadagi sõltub kofeiinisisaldus sellest, kui pikalt puutub vesi kokku kohviga, seega filterkohvimasinatega valmistatavad kohvid on  kangemad kui täisautomaatsega valmistatud joogid.

«Kõige kummalisem on see, et filtermasinaga valmistatud kohv näeb välja heledam kui täisautomaatse masinaga valmistatav jook, aga on tegelikult palju kofeiinirikkam,» märkis Kalmo.

Kohvimasinate hooldamine

Filterkohvimasinad nõuavad vähem hooldust kui täisautomaatsed. Kuigi viimastel on automaatsed puhastusprogrammid, tuleb filtermasinaid puhastada enamasti käsitsi. Mõlematele masinatele tuleb teha regulaarset katlakivieemaldust, vastasel juhul masinate töövõime väheneb märgatavalt.

«Kokkuvõtteks mõlema masina headest ja halbadest külgedest: mõlemaga saab valmistada aromaatset kohvi, kuid filterkohvimasinal on see protsess tunduvalt pikem kui täisautomaatsel,» selgitas Kalmo.

Ta lisas, et filterkohvimasin sobib pigem inimestele, kellele meeldib kohvi valmistamisel pisut aega maha võtta. Kiirema elustiiliga kasutajatele aga sobib paremini täisautomaatne kohvimasin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles