Õhksoojuspump - hea abimees külmal ajal

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selle Pirita maja omanik toob isegi oma Alaska malamuudi suure külmaga tuppa, mille õhksoojuspump soojaks kütab.
Selle Pirita maja omanik toob isegi oma Alaska malamuudi suure külmaga tuppa, mille õhksoojuspump soojaks kütab. Foto: Tairo Lutter

Õhksoojuspumpasid tekib majaseintele üha juurde, sest inimesed on aru saanud, et nende abil saab kodu kerge vaevaga ning suhteliselt odavalt soojemaks kütta. Ja mitte ainult – suvekuuma ajal võib need ka vastupidi tööle ehk jahedat õhku puhuma panna. Ent kuidas töötavad need agregaadid siis, kui väljas õhutemperatuur 20 miinuskraadist allapoole langeb?

Andres on oma Tallinnas Pirital asuva maja kütmiseks õhksoojuspumpa kasutanud juba kuus aastat – sellest ajast peale, kui loobus elektriga kütmisest selle pideva kallinemise tõttu. Nüüd on ta elektriradiaatoridki seina pealt maha võtnud, sest neid pole enam tarvis.

«Kui väljas on temperatuur alla miinus viie kraadi, siis kütab õhksoojuspump ruumid ilusasti ära, kui läheb külmemaks, siis anname kaminaga juurde. Kui õhtul panen pumbale 22 kraadi peale, siis on hommikul toas 20 kraadi ja sellest piisab. Kodust ära minnes paneme temperatuurinäidu 20 peale ja tulles lisame paar kraadi. Pumba välist osa puhastan suvel, filtreid umbes korra kuus,» räägib majaomanik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles