Lugeja küsib: miks ARK piirab sularahamakseid?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

«Mispärast saab ARK-is teha ainult kuni kümneeuroseid sularahamakseid, kui Eestis pole sularaha käibelt maas? Kui kaardiga maksta ei soovi, siis Tartus on lähima pangaautomaadini mitu kilomeetrit ning kui ilma autota ARK-i minna, peab seal bussidega ringi sõitlema,» kurtis lugeja.

Vastab maanteeameti klienditeenindusjuht Anne Nurmik.

Alates 1. detsembrist on maanteeameti teenindusbüroodes kasutusel uus kaardimaksesüsteem, mis võimaldab riigilõive tasuda ilma teenustasuta kõigi enamlevinud deebet- ja krediitkaartidega. Vana kaardimaksesüsteem ei võimaldanud aktsepteerida kõiki maksekaarte, sealhulgas krediitkaarte. Lisaks pidi klient tasuma oma panga poolt kehtestatud hinnakirja alusel tehingu töötlemise tasu, mis võis olenevalt kliendi kodupangast ulatuda mitme euroni.

Kuna uus maksesüsteem on kliendile soodsam - teenustasu enam ei lisandu - ja oluliselt mugavam, lõpetati sularaha vastuvõtmine teenindusbüroodes. Sularaha võtavad teenindusbürood vastu tulenevalt riigilõivuseadusest kuni 10 eurot. Sularahaga arveldamine on väga kulukas, ajamahukas ja suure turvalisusriskiga tegevus. Olulist rolli mängib ka makseprotsessi läbipaistvuse tagamine. Nendel põhjustel otsustas maanteeamet võtta vastu ainult kuni kümneeurosid sularahamakseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles