Inimesed otsivad andmekaitselt Google'i vastu abi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Andmekaitse inspektsiooni nõuandetelefonile laekus mullu enim küsimusi isikuandmete avaldamisest internetis - muuhulgas selle kohta, kuidas oma andmeid Google'ist eemaldada.

Inspektsiooni nõuandetelefoni analüüsist selgus, et enim küsimusi esitati isikuandmete avaldamise kohta internetis – kokku 147 kõnet. Muret tekitavaim küsimus oli, kuidas oma andmeid Google’ist ja teistest otsimootoritest maha saada. Enamik küsimustest puudutas isikuandmete kaitse valdkonda – kokku 79 protsenti kõnedest.

Inspektsioon rõhutab, et otsimootoritest andmete eemaldamiseks tuleb inimesel endal pöörduda vastava palvega kas otsimootorite või info avaldanud algallika poole, mille sisu otsimootorid peegeldavad. Näiteks Google on pöördumisteks loonud eestikeelse vormi, mis seda protsessi lihtsustab.

Samuti küsiti abi teiste poolt avaldatud andmete eemaldamiseks Facebookist. Aasta teises pooles valmistas inimestele rohkem nördimust oma andmete avastamine infoportaalides, mis taasavaldasid äriregistrist võetud andmeid.

108 korral küsiti nõu isikuandmete töötlemise kohta töösuhetes, 102 telefonikõnet käsitles delikaatsete isikuandmete töötlemise registreerimisega seotud probleeme ning 78 kõikvõimalike salvestusseadmete kasutamist.

Inspektsiooni teist töösuunda, milleks on järelevalve avaliku teabe seaduse täitmise üle, käsitles   kokku 154 küsimust. Enim küsiti juurdepääsupiirangute kehtestamise ning teabenõuete täitmise kohta.

Elektroonilise side seadusega seonduvaid kõnesid oli 20, kõik kõned puudutasid elektrooniliste otseturustuspostituste tegemist (spämmi).

Kokku helistati mullu infoliinile 1136 korda. Kõnede arv jäi samasse suurusjärku 2014. aastaga, kus infoliinile helistati 1141 korda.

Inspektsioon soovitab enne nõuandetelefonile helistamist valimist tutvuda inspektsiooni veebilehel eraelu kaitse rubriigis avaldatud vastustega korduma kippuvatele küsimustele, kust leiab häid soovitusi nii mõnelegi sagedasele küsimusele.

Nõuandetelefon 627 4144 on avatud igal tööpäeval kell 10-12 ja 14-16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles