Tasub teada: kuidas valida suusavarustust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Suuskade valimisel tuleks esmalt selgeks teha, kui palju on plaanis talvel sõita ja kas eesmärgiks on seatud looduse nautimine, kalorite põletamine, maratonidel osalemine või midagi muud.

Suusad tuleb valida enda kaalu ja pikkuse järgi, kirjutab Viimsi Teataja. Klassikasuusad võiksid olla  15–25 cm suusatajast pikemad. Mida pikem  suusk, seda parem libisemine; mida lühem suusk, seda parem juhitavus. Klassikasuuskade jäikus peab olema piisav,  seega kui suusataja seisab korraga mõlemal suusal, jääb suuskade  keskosa 45–60 mm õhku. Kui keskosa jääb kogu keharaskuse puhul õhku, on suusad liiga jäigad ning suusatajale sobimatud.

Uisutehnika suusad valitakse suusatajast 5–15 cm pikemad. Uisusuuskade keskosa mahasurumiseks vajalik kaal peab olema suurem suusataja kaalust ehk sobiva uisusuusaga sõites jääb suusa keskosa alati minimaalselt õhku.

Nendele, kes sõidavad korra nädalas või veel vähem, piisab kõige lihtsamast suusapaarist. Kallima hinnaklassi suusad jagunevad klassika-, uisu- ja universaalsuuskadeks. Viimased sobivad regulaarsetele suusatajatele, kelle jaoks kiirus ja võistlemine pole olulised. Tõsisel tasemel suusatajal on kindlasti vaja eraldi klassika- ja uisusuuski.

Suusakeppide valimisel lähtutakse üldiselt valemist, et klassikalise stiili suusakepi pikkuseks on 0,86 korda ja uisukepi pikkus 0,9 korda suusataja pikkus. Harrastajate jaoks piisab teadmisest, et uisukepp võiks olla ninani ja klassika oma õlani. Naistel on soovitav valida veidi  lühemad uisukepid, kuna kätes ei pruugi piisavalt palju jõudu olla. Oluline on ka rihm - soovitatavalt kinnasrihm -, mis teeb sõidu mugavamaks. Korgist käepide teeb suusakepi kergemaks.

Ideaalne suusasaabas on jalas mugav, jalg on sees piisavalt kinni ja toetatud. Saapad peaks olema väikse ruumivaruga, kuna täpselt paraja saapaga hakkab jalg külmetama. Eriti puudutab see uisusaabast, kuna selle tehnika puhul varbad eriti ei liigu. Saapaid ostes veenduge, et need sobiks suusaklambritega. Suusaklambrid jagunevad kahte klambrisüsteemi: SNS ja NNN.

Väikelastele sobib esimeseks suusapaariks plastik- või kaabelsidemega suusad, mis on mõeldud kasutamiseks tavalise talvesaapaga. Hind on küll laste toodete puhul oluline, kuid tähtis on ka kvaliteet (viimistlus, välimus, materjal) ja eluiga. Üldiselt soovitatakse võtta lapsega sama pikad või natuke lühemad suusad, mis peaksid aitama lapsel suuskadel paremini liikuda ja manööverdada.

Lihtsamad laste suusakepid tehakse enamasti kergest materjalist. Rihmaks on tavaline aas, et kukkudes ei jääks käsi kinni ning väiksematele tehakse ka alumine ots plastmassist, et vältida vigastusi. Laste suusakepid võiksid ulatuda õlani, väiksemate laste puhul võiksid need olla veel lühemad.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Viimsi Teatajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles