Asjatundja soovitab: mida teha, kui laps jääb kogemata autosse luku taha

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aeg-ajalt saavad autoteenindused väljakutseid mures lapsevanematelt, kes on kogemata oma kolme- või nelja-aastase põnni autosse sisse lukustanud – asjatundja soovitab, mis lahendusi sellises olukorras kaaluda tasub.

«Mõned juhtumid on olnud sellised, kus on õnnestunud last veenda nuppu vajutama, et uksed lahti teeks või on leitud kiiresti teised võtmed,» rääkis Elke Auto tegevjuht Ando Rahu, kuidas mõned sellised olukorrad on lahenenud. Ta möönab samas, et üldiselt on selliste juhtumite näol – kus laps jääb autosse luku taha – tegemist siiski harvade, paar korda aastas esinevate juhtudega.

Peamisteks põhjusteks sellistel juhtudel on autosse unustatud või lapsetooli kukkunud võtmed, mille järel lüüakse uks kinni ja laps jääb luku taha. «On ka juhuseid olnud, kus laps on autosse mängima jäänud, kui võtmed on autos olnud ja uksed lukku läinud,» lisas Elke Auto esindaja.

Akna purustamine ainult äärmisel juhul

«Akent on ka võimalik sisse lüüa, kuid me üldiselt ei soovita seda – sest see võib nii last vigastada kui interjööri rikkuda,» sõnas Rahu veel ühe võimaliku lahenduse osas, mis arvatavasti on võimalikest alternatiivides kõige ohtlikum ning mida tuleks kaaluda ainult juhul, kui tagavaravõtmed on kaugel või kui on nii palav ilm, et autosisene temperatuur võib lapsele liiga teha.

«Siis on vaja kiiremini tegutseda,» tõdes Elke Auto tegevjuht. Küll aga toonitas ta siinkohal, et kindlasti ei ole siis mõtekas kõige väiksemat akent sisse lüüa. «Kõige väiksem aken on kõige kallim ja mõni suurem küljeaken on reeglina odavam,» selgitas Rahu.

Ka ei soovita ta sellises olukorras esiklaasi sisse lüüa, kuna seal on kile vahel ja seda on väga raske katki teha, et sealt saaks sisse. Samuti on see kile esiklaasi puhul üks olulisemaid turvaelemente, mistõttu ei ole ka seepärast esiklaasi valik kõige mõtekam. «Küljeklaas puruneb tuhandeks väikseks tükiks – sealt on oluliselt lihtsam sisse pääseda,» lisas Elke Auto esindaja.

Ka autoteenindus või Toyota Eurocare aitavad

Kui lisaks võtmetele jääb ka mobiiltelefon lukustatud autosse, siis soovitab Rahu mõelda, kus auto on ning kas lapse võiks turvaliselt autosse üksi jätta, et minna teiste võtmete järgi. «Või siis paluda kelleltki laenuks telefoni ja helistada kellelegi, kes saaks võtmed tuua,» lisas ta.

Kui aga lihtsamat võimalust ei ole, saab juba helistada oma autoteenindusele või selliselt juhtudel kõigile autoomanikele hädaabi pakkuvale Toyota Eurocare'ile. «Tegelikult tuleks kaaluda sellistel juhtudel ikkagi kõige lihtsamat ja kiiremat võimalust,» tähendas Rahu.

Vaata lähemalt ka juuresolevast videost.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles