Tasub teada: millega arvestada krediitkaarti valides

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaardid.
Krediitkaardid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Krediitkaart on mõnede lisavõimalustega maksevahend ning enamasti tuleb nende eest ka maksta. TF Laenukool annab nõuandeid, mida silmas pidada, kui on tekkinud soov krediitkaarti kasutama hakata.

Mis see maksab? Tänapäeval jääb krediitkaardi intress enamasti 14 ja 22 protsendi vahele. See võib esmapilgul tunduda kallis, kuid näiteks SMS-laenude tasuga võrreldes on see pigem mõistlik alternatiiv.

Kuidas tagasi maksta? Võimalusi on kaks – on selliseid kaarte, mille puhul tuleb iga kuu tagasi maksta kindel summa ning selliseid, mille puhul saab ise otsustada, millal ja mis mahus kasutatud krediidi tagasi maksad, tasudes igakuiselt vaid intresse. Sageli on võimalik intressikulusid ka vältida, kui maksta kasutatud summa tagasi intressivaba perioodi lõpuks, mis reeglina on 45 päeva. See eeldab aga head finantsdistsipliini ning regulaarset ja piisavat sissetulekut.

Mida saab lisaks? Enamasti on krediitkaartidel erinevad boonused või lisapakkumised, näiteks reisikindlustus, soodustused poekettides või mõne teenusepakkuja juures. Nii võib kokkuvõttes tulla kaardi kasutamine oluliselt soodsam, kui vaid pelgalt intressimäära vaadates. Lisahüvedega kaasneb aga tihtipeale kõrgem kuutasu, mis võib võidu jällegi nullida.

Põhimõtteliselt ei erine krediitkaart muudest finantseerimismehhanismidest, kuna olemuselt tähendab see inimese jaoks ikkagi võõra raha laenamist enda kulude finantseerimiseks. Otsus tuleb enne läbi mõelda ning realistlikult hinnata oma finantskäitumist ja -võimekust. Kui see tehtud, tasub hoolega võrrelda erinevaid pakkumisi ning lugeda ka seda, mis on peenikeses kirjas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles