Peamised asjad, millele uut autot ostes mõelda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhjalik ülevaade uue autoga seotud väljaminekutest ning muudest tingimustest annab selgema arusaama, millega suurt ostu tehes arvestada tuleks, kirjutab Mihkel Külaots SEB panga foorumis.

Alustage oma võimaluste hindamisest

Uue auto ostmisel tuleks alustada oma vajaduste ja soovide hindamisest ning langetada kaalutletud otsus. Sobiva auto leidmisel on tehinguks kaks varianti - sõiduk koheselt välja osta või kasutada autoliisingut. Kui osta auto liisinguga, on mõistlik esmajärjekorras uurida pangast, kui suurt igakuiste kohustuste suurust saate endale lubada ehk millises hinnaklassis sõidukit võiksite vaadata. Vastavalt sellele kujuneb ka esmase sissemakse suurus, mis üldiselt on 10-20 protsenti auto hinnast. Oma rahalisi võimalusi teades on juba lihtsam autoturul orienteeruda.

Auto ostuhind

Oluline on teada, et autosalongis väljasolev hind on vaid esialgne pakkumine, millele lisandub summa soovitud lisavarustuse (talverehvid, metallikvärv, signalisatsioon, kliimaseade jne) ja soetamiskulude näol (auto registreerimine maanteeametis, liiklus- ja kaskokindlustus).

Kauem turul olnud automudelite puhul on hind enamasti soodsam ja tehakse ka suuremaid allahindlusi (peamiselt enne mudeli värskendust).

Ülalpidamiskulud

Uue auto ostmisel tasub koostada eelarve, kui palju oleksite nõus ühes kuus auto peale kulutama. Liisingmaksele lisaks on vaja tasuda ka liiklus- ja kaskokindlustuse eest. Samuti saab umbkaudu välja arvutada ka igakuise kütuseraha. Võimsama mootoriga auto võib pakkuda küll head sõiduelamust, aga samas on kindlustusmakse suurem ja kütusekulu kõrgem. Ülalpidamiskulude eelarvesse kuuluvad ka hoolduskulud, mis võivad vastavalt margile ja mudelile olla täiesti erinevas suurusjärgus.

Garantiitingimused

Uue autoga tuleb alati kaasa tootjapoolne garantii, mis tagab defektse osa tasuta parandamise või väljavahetamise. Garantii puhul peab arvestama, et see ei kehti sõiduki loomuliku kulumisega tekkivatele kahjudele. Näiteks rehvide ja piduriketaste vahetamine jääb autoomaniku enda kanda. Et garantii kehtiks, peab autoga käima ametlikus esinduses korralistes hooldustes.

Garantii võib muuta kehtetuks autole mittesobiva ja tootja poolt mitte lubatud lisavarustuse (näiteks gaasiseadme) paigaldamine või auto ümber ehitamine, samuti auto mittesobilikul viisil kasutamine. Kuigi uue auto garantii kestvus võib kehtida olenevalt margist kuni seitse aastat, tuleb tähele panna, et erinevatele osadele on garantii erineva ajaga. Keregarantii kehtimiseks peab enamasti igal aastal kerekontrollis käima, isegi kui korralisel hooldusel peaks käima harvem.

Uue auto kättesaamise aeg

Uue auto kättesaamise protsess võib võtta aega. Olenevalt varustuse, värvi, mootori ja muudest kombinatsioonidest võib tehasest tellimise periood ulatuda kuni poole aastani. Automüüjatel on küll mudeleid ka laos kohapeal, kuid alati ei pruugi need sobituda ostja soovidega.

Hea eeltöö ning läbimõeldud otsus tagavad uue auto ostmisel pikaaegse rahulolu. Olles teadlik igakuistest kuludest ja garantiile seatud tingimustest, on lihtsam oma eelarvet planeerida ning vältida ootamatuid kulusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles