Tasub teada - miks maksavad sõrmikud poes üle 60 euro?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kauni kindapaari tegemiseks kulub terve päev.
Kauni kindapaari tegemiseks kulub terve päev. Foto: Anniki Leppik

Pärnu disainipood Kookon hakkab  avaldama hinnakalkulatsioone, et miks  kindapaari hind on ligi 63 eurot, kuigi tegija saab miinimumpalka.

Sotsiaalse eksperimendina lisati tänasest sõrmkinnaste juurde infotahvel detailse kalkulatsiooniga, kui palju aega kulub kinnaste valmistamiseks  ning mil viisil see jaotub riigile makstavate maksude, käsitöölise tasu ja kaupluse muude kulude vahel, teatas Anniki Leppik disainipoest Kookon. Aja jooksul lisatakse kalkulatsioone ka teistele toodetele.

«Eksperimendi eesmärk on panna inimesed mõtlema, et nende poolt ostetud kinnaste, mütside ja sokkide valmistamiseks on teinud tundide viisi tööd reaalne inimene, kellel on sarnaselt kõigi teiste töötegijatega õigus oma töö eest väärilist tasu saada,» ütles Leppik. Ta lisas, et kuigi  käsitöö on Eestis laialt levinud ja populaarne, on tegu valdkonnaga, mis on alamakstud.

Kaunistatud sõrmikute hinnakujundus

  • Otsene materjalikulu 13,11 eurot.
  • Kinnaste kudumiseks, viimistlemiseks ja kaunistamiseks kulus 8 tundi, tänavu on  miinumum brutopalk 2,54€ tunnis. Seega kuduja teenib 19,58€
  • Tööjõuga seotud maksud (sotsiaalmaks, töötuskindlustusmaksed, kogumispensionimakse) 7,61€
  • Tööjõukulu kokku  27,19 eurot.
  • Poe juurdehindlus 30% = 12,09€
  • Lisandub  käibemaks 20% = 10,48€

Kindapaari lõplikuks hinnaks saab 62,87 eurot. 

Kui käsitööline sooviks teenida rohkem kui miinimumpalk, näiteks keskmist palka (6,28 eurot tund), siis  tuleks paari kinnaste hinnaks 125,32 eurot.

Foto: Anniki Leppik
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles