Jahisadama kohvik jäi töötajatele tuhandeid eurosid võlgu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuressaare jahisadama kohvikuhoones tegutseb alates möödunud nädalast Sadama pubi.
Kuressaare jahisadama kohvikuhoones tegutseb alates möödunud nädalast Sadama pubi. Foto: Mihkel Maripuu

Kuressaare linnavalitsus andis Kuressaare jahisadama kohvikuruumi rendile firmale, mille omanik kuulus üürniku eelkäija juhatusse ettevõttes, mis jäi töötajatele tuhandeid eurosid palgaraha võlgu.

Eelmise aasta aprilli kuus anti linnavalitsuse korraldusega Tori 4 jahtklubi hoone kohvikuruum rendile ja sama aasta märtsis asutatud Maa & Meri OÜ-le, mille ainus juhatuse liige on äriregistri andmetel Moonika Ein, vahendab Meie Maa. Üürileping kehtib kuni 2017. aasta märtsi lõpuni. 1. maist kuni 30. septembrini maksab firma linnale kuus eurot ühe ruutmeetri kohta ehk 1287 eurot kuus. 1. oktoobrist kuni 30. aprillini üüri linnale tasuma ei pea.

Tuhanded eurod maksmata

Linnaga sõlmitud lepingu ühes punktis mainitakse, et ruum on olnud üürniku esindaja Moonika Eini otseses valduses alates 1. aprillist 2014, kui ta tegutses eelmise üürniku Ilus Elamus OÜ juhatuse liikmena.

«2015. aasta aprillis esitas Ilus Elamus OÜ linnavalitsusele avalduse, milles taotles üürilepingu vormistamist ühe osaniku poolt moodustatud Maa & Meri OÜ nimele. Põhjenduseks tõi Ilus Elamus OÜ soovi oma erinevad tegevusalad eraldada ja seetõttu loodi jahtklubi kohviku tarvis uus osaühing,» selgitas Kuressaare linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu. Tema sõnul on üürilepingut seni täidetud ja üüri tasutud, mistõttu ei ole põhjust kaaluda lepingust ülesütlemist.

Jõustunud kohtuotsuste avalikust registrist selgub, et möödunud aasta 22. oktoobril mõistis Pärnu maakohtu Kuressaare kohtumaja Ilus Elamus OÜ-lt firma endise töötaja kasuks välja saamata jäänud töötasu 2014. aasta detsembri eest 836,22 eurot ja 2015. aasta jaanuari eest 347,55 eurot. Sellele lisandus veel kasutamata põhipuhkuse hüvitis 390,06 eurot ja töölepingut oluliselt rikkudes lepingu erakorralise ülesütlemise eest hüvitis 2736,72 eurot.

Mullu 24. augustil tegi kohus veel teisegi otsuse ja mõistis Ilus Elamus OÜ-lt selle endise töötaja kasuks välja 2014. aasta novembri töötasu 544 eurot, 2014. aasta detsembri töötasu 544 eurot, 2015. aasta jaanuari töötasu 217,60 eurot, puhkusehüvitise 14,5 kalendripäeva eest 285,65 eurot ja töölepingu ülesütlemise hüvitise eest kolme kuu keskmise töötasu 1795,20 eurot.

Ei tea midagi

Kui Meie Maa küsis OÜ Ilus Elamus juhatuse (äriregistri andmetel on ta praegugi juhatuse liige – toim.) liikmelt Moonika Einilt, miks töötasud maksmata jäid, kostis Ein, et ei ole selles firmas enam tegev. «Ütlen ausalt, et ma ei tea Ilusast Elamusest mitte midagi ega oska isegi vastata mitte,» vangerdas Ein, viidates, et firmal on veel juhatuse liikmeid ja katkestas telefonikõne.

Tõepoolest, äriregistri andmetel on Ilus Elamus OÜ teiseks juhatuse liikmeks Alo Toom. Ta tuletas meelde, et Kuressaare jahtklubi hoone rendileping on juba üle aasta teise firma nimel ja sellel puudub seos Ilusa Elamusega.

«Peame nende inimestega teema ära lahendama, kuna talvel teatavasti Saaremaal hooaega ja tööd ei ole,» lausus Toom. Ta tunnistas, et saamata jäänud töötasud on inimestele siiani maksmata, kuid loodab nendega tasumise osas kokkuleppele jõuda. «Moonika Ein esitas ka teise nõude, kuna arvestuse osas tekkisid erimeelsused. Me ei vaidlusta põhisummasid, vaid lisatasusid,» täiendas Toom.

Lugeja kommentaar jahisadama pubi omanikele

19. jaanuari Meie Maas ilmunud artiklit «Uisulaenutus tõi jääle pooltuhat külastajat» kommenteeriti järgnevalt:

«Jahisadama pubi omanikel on komme võlgu jääda, siis uus firma teha ja jättagi võlad maksmata. Linnavalitsus muidugi tolereerib ka veel seda, sest eelmisel aastal lõpetati leping seal tegutsenud samade isikute firmaga ja tehti uus rendileping juba samade omanikega, aga uue firmaga.»

Kommenteerija väitel on endistel töötajatel saamata palgad isegi 2014. aasta eest ja seda vaatamata jõustunud kohtuotsustele. «Praegu otsib firma uusi töötajaid. Potentsiaalsed töövõtjad võiksid muidugi arvestada, et need omanikud soovivad palgata töötajaid ja seda sõna otseses mõttes. See tähendab töötajaid, kes töötaksid ilma palgata,» tegi inimene oma kommentaaris järelduse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles