Mida kindlustusfirmad auto ja garaaži põlengu korral ette võtavad?

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmmel süttis auto rikke tõttu Allar Levandi garaaž.
Nõmmel süttis auto rikke tõttu Allar Levandi garaaž. Foto: Martin Ilustrumm

Eelmisel nädalal süttis Nõmmel Allar Levandi garaažis auto, mille tagajärjel läksid kaks sõidukit ja kuur mahakandmisele. Kui palju ja mida kindlustusfirmad sellisel puhul hüvitavad?

Levandi sõnul ei esinenud sõidukil eelnevalt mingit probleemi, mis annaks märku, et auto võiks loetud tundide pärast põlema süttida. «Ma tegin pärast juhtunut kindlustusfirmadele avaldused ära ja eks uuritakse, et kuidas kogu asi täpsemalt laheneb,» sõnas mees.

Levandil autod on kindlustatud Swedbankis. Swedbank AS kommunikatsioonijuht Mart Siilivask sõnas, et kliendiga sõlmitud lepingut ja selle detaile ta täpsemalt kommenteerida ei saa. Kuid sõnas, et autode põlenguid ikka juhtub ning mingi põhjus on süttimiseks alati. «Tihti on selleks mingisugune probleem auto elektriga või mingi seadme vigastus, kuid antud tüüpi kahju käsitlemine ei ole väga ajakulukas, küsimus on tavaliselt paaris päevas,» sõnas Siilivask.

Põlengute, nagu ka muude kahjujuhtumite korral on tegemist valikuga, kas auto taastada või nii-öelda maha kanda ja hüvitada kliendile tekkinud kahju rahaliselt. «Kui tegemist on siiski ulatusliku põlenguga, siis on reeglina lahenduseks kahju rahaline hüvitamine,» lausus Siilivask.

Süttinud kuur oli kindlustatud majakindlustusega, täpsemalt PZU kindlustuses. PZU Kindlustuse varakahjukäsitluse grupijuht Külli Kaldamäe kommenteeris, et üldjuhul hüvitatakse asja taastamine. «Kui taastamine või remont ei ole otstarbekas, siis hüvitatakse uue samasuguse asja ehitamine,» märkis Kaldamäe.

Ta ütles, et käsitlusprotseduuride läbiviimisele kuluv aeg on PZU Kindlustuse hinnangul mõistlik, mis tähendab, et kahju toimumisest kuni otsuseni võib kuluda mõned nädalad, kuid hoone taastamine või uue tegemine võib võtta kuid.

«Nagu iga kahju puhul, nii ka siin, on vaja kindlaks määrata kaks asja, kahju tekkimise täpne põhjus ja kahju suurus,» sõnas Kaldamäe, kelle sõnul nende tegevuste teostamiseks võib kuluda ligikaudu kaks nädalat.

Kui kindlustusselts on oma otsuse kahju hüvitatavuse osas teinud, algab hoone taastamine. Seega, ajakulu oleneb objekti suurusest ja keerukusest ning kõik kokku võib võtta kuu või rohkemgi. «Antud objekti puhul usume, et taastamise aeg ei ole suurem kui üks kuu, kuid taastamise aeg oleneb ehitusfirmast,» sõnas Kaldamäe.

«PZU Kindlustusel on minevikus ette tulnud mõned juhtumid, kus auto on süüdanud ka maja, kõrvalhoone või kuuri, kuid neid on siiski olnud mõned üksikud juhtumid nii, et tegu pole siiski tavapärase kahjuga,» meenutas Kaldamäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles