Soojustagasti toob väljatõmmatava soojuse majja tagasi

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja soojustamine.
Kortermaja soojustamine. Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

OÜ Priienergia juhataja Meelis Resev soovitab kortermaja renoveerima asudes kaaluda soojustagastussüsteemi ehitamist hoone ventilatsioonile, sest see annab olulist säästu.


PriiEnergia poolt pakutav lahendus jahutab 21-kraadise ventilatsiooniõhu maha 2 plusskraadi peale ning tagastab enamuse väljatõmmatavast soojusest majja.

Osaliselt renoveeritud (soojustatud otsaseinad, vahetatud 70 protsenti aknaid) 60 korteriga 5-korruseline kortermaja kaotab läbi loomuliku ventilatsioonisüsteemi aastas 30-70 MWh soojusenergiat.

Kredexi poolt pakutav 15-35 protsendi suurune renoveerimistoetus eeldab hoone õhuvahetuse korrastamist normidele vastavaks. Sisekliima normi klass III sätestab hoonele vähemalt 0,5-kordse õhuvahetuse tunnis. See tähendab, et kogu õhk eluruumides tuleb vahetada kord iga kahe tunni järel.

Mda see endaga kaasa toob? «Kuna täiendavalt hoonesse sisenenud külm õhk tuleb küttesüsteemiga üles soojendada, siis suureneb antud hoone soojakadu õhuvahetusega kuni 180 MWh-ni aastas,» selgitas spetsialist.

Kredexi pakutav 15- ja 25-protsendiline toetus ei eelda soojustagasti paigaldamist ventilatsioonile. See on nõutav 35 protsendi suuruse toetuse juures. Kuna aga normikohane õhuvahetus põhjustab suureneva soojakao, siis võib ka toetusklassidest madalaim jääda Resevi hinnangul paljudele hoonetele kättesaamatuks.

«Samas tuleb märkida, et see oht varitseb esmajoones tublimaid korteriühistuid, kes on oma majas juba ühtteist ära teinud ning küttekuludes juba osalise säästu saavutanud. Neis majades on täiendavate töödega saavutatav energiasääst väiksem, kui majades, mis
täiesti renoveerimata,» rääkis ta.

Energiabilanss renoveerimata 60 korteriga 4 trepikojaga majas on:
Küte – 340 MWh/a,
Ventilatsioon – 70 MWh/a,
Soe vesi – 190 MWh/a,
Elekter – 80 MWh/a.

Energiabilanss samasuguses renoveeritud, soojustagastisega ventilatsiooniga majas:
Küte – 108 MWh/a,
Ventilatsioon. – 20 MWh/a
Soe vesi – 125 MWh/a
Elekter – 130 MWh/a

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles