Siiri Erala: pähkliviin Tallinnast

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siiri Erala
Siiri Erala Foto: PEETER LANGOVITS/PM/SCANPIX

Eestlastel on ettekujutus, et meie armast riiki tuntakse maailmas ilusa looduse ja vabalt saadaoleva traadita interneti poolest. Meie pealinn aga on kahtlemata Euroopa ja maailma kaardil kui tulevane kultuuripealinn.


Need, kes on pikemalt viibinud mõnes vanas heas läänelikus Euroopa riigis, teavad, et Eesti kuvandi juurde kuulub hoopis idaeurooplus selle kõige halvemas mõttes koos prostitutsiooni, vene keele ja odava alkoholiga.

Tavapärasest rohkem valgustatud lääneilma kodanike seas on see kuvand ehk muutunud, kuid vaikselt oma igapäevaasju ajava norralase, kreeklase või sakslase mõtteis mõlgub Eesti nime kuuldes ikka seesama «vana hea» Ida-Euroopa.

Siinkohal oleks lihtne näidata näpuga just nende tavaliste välismaalaste suunas ja süüdistada neid harimatuses. Samas osutab hiljutine pildike Saksa hansalinnast Lübeckist, et ka meil eestlastel on sellise kuvandi loomisel ja säilitamisel oma süü.

Nimelt on Lübecki vanalinna südamesse üles seatud Tallinna tutvustav putka, mille riiulid on täis alkoholi. Kõige rohkem on sealsetele elanikele meeldinud Valtu Veini tehtud pähklimaitsega viin ja nii hõiskab iga teine lübecklane tallinlasega kohtudes: «Kes siis Tallinna ei tea, sealt tuleb ju see pähkliviin!»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles