Inspektsioon: andmete internetist eemaldamine ei sõltu otsingumootorist

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebameeldivate andmete küberruumist eemaldamine sõltub eelkõige algallikast, mitte otsingumootorist.
Ebameeldivate andmete küberruumist eemaldamine sõltub eelkõige algallikast, mitte otsingumootorist. Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep tõdes, et otsingumootoritest on üldiselt raske ebasoovitavat teavet eemaldada, kuna teenusepakkujaid on palju ning nendega otse suhtlemine võib oluliselt efektiivsemaks osutuda.

Peep teatas «Terevisioonis», et inspektsioon saab sageli palveid, kus neil palutakse kustutada andmeid, mida inimesed ei soovi enda kohta internetis näha, vahendab ERR. «Kui küsitakse nõu, siis me aitame, kuid kui palutakse sekkuda, siis me enamasti keeldume,» sõnas ta.

Andmekaitse inspektsioon ei saa üldjuhul sekkuda, kuna tehnoloogiahiiud nagu näiteks Google või Facebook asuvad inspektsiooni jurisdiktsiooni alast väljaspool. Ühtlasi on andmete kustutamine tavapäraselt seotud tülidega, kuid inspektsiooni juhi sõnul nemad neid ei lahenda.

Samas otsingumootorite puhul on asi keerulisem. «Tähtis on mõista, et näiteks Google on üks paljudest «peeglitest» ehk kui meile midagi ei meeldi, mis meie kohta üleilmses küberruumis on, siis enamasti paikneb see kuskil algallikas, mistõttu otsingumootorid peegeldavad andmeid algallikast,» rääkis Peep.

Refereeritud artiklit saab lugeda ERR-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles