Telia võtab kasutusse mobiiliseadmete globaalse musta nimekirja (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telia Eesti
Telia Eesti Foto: Eesti Telekom

Telia Eesti võtab veebruari alguses kasutusse globaalse mobiiltelefonide musta nimekirja, mis aitab senisest efektiivsemalt võidelda varastatud või kaotatud telefonide taaskasutusele võtmisega.

Hetkel kasutab Telia Eesti musta nimekirja, mis 9. veebruaril asendub globaalse musta nimekirjaga, teatas ettevõte. Globaalses nimekirjas on esindatud telefonid ja mobiilsed seadmed, mis on erinevates riikides varguse, kadumise või muude juhtumite tõttu musta nimekirja kantud.

Telefonid kantakse musta nimekirja IMEI koodi alusel. IMEI kood on mobiiltelefoni unikaalne seerianumber, mis identifitseerib üheselt konkreetse seadme. Oma seadme IMEI koodi saab kontrollida kui sisestada seadme numbriklaviatuuril kombinatsioon *#06#. Mobiiltelefoni varguse või kadumise korral saab seadme omanik juhtunust teavitada politseid või mobiilioperaatorit, kes saavad seadme musta nimekirja kanda. Kõigil mobiilioperaatoritel, kellele on edastatud info seadme musta nimekirja kandmiseks, on kohustus takistada selliste seadmete kasutamist oma võrgus.

Ühtlasi tähendab globaalsele nimekirjale üleminek, et alates 9. veebruarist ei tööta Telia võrgus enam need mobiilseadmed, mis kuuluvad sama kuupäeva seisuga globaalsesse musta nimekirja. Enamjaolt on tegu telefonidega, mis on Eestisse jõudnud erinevatest välisriikidest (USA, Suurbritannia, Kanada, Põhjamaad, Itaalia jm). Sellised telefonid ei tööta juba täna välisvõrkudes, näiteks Soomes.

Telia teavitab muutusest eelnevalt neile teadaolevaid eraisikuid ja ettevõtteid, kelle kasutuses võivad olla musta nimekirja kantud seadmed.

«Saame aru, et selle sammuga kerkib üles küsimus seadme ostja teemal, kes ei ole teadlik telefoni ajaloost. Samas aitab globaalse musta nimekirjaga liitumine senisest paremini vältida varastatud ja kaotatud telefonide taaskasutusele võtmist ning kuritegelikul teel raha teenimist,» ütles Telia Eesti riskijuht Eva Jakunin.

Ta lisas, et ühtlasi soovitakse suurendada inimeste teadlikkust sellest, et kahtlase edasimüüja käest odavalt saadud seade võib hiljem osutuda kasutuskõlbmatuks.

Telia veebilehel saab hetkel kontrollida IMEI koodi alusel, kas kasutatav seade kuulub kohalikku musta nimekirja. 9. veebruarist saab samas kohas kontrollida, kas seade kuulub globaalsesse musta nimekirja.

Klientidel, kelle telefon kuulub globaalsesse musta nimekirja, soovitab ettevõte teenuse kasutamiseks soetada uus seade.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles