Tasub teada: kuidas valida eksootilisi vilju

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Draakonivili.
Draakonivili. Foto: Jaanus Lensment

Viljade Maailm annab mõned soovitused, mida tähele panna nii Eesti tarbijale tuntud kui ka vähem tuntud viljade valimisel.

Ananass

Küpse ananassi koore taust on kollakas ja keskmised lehed on lahti, see on muljumisel veidi vetruv ning allosast hoomab meeldivat ananassilõhna. Lõhnatut ananassi peaks hoidma toatemperatuuril mõned päevad, kuni on tunda aroomi. Küps vili säilib 6–7 soojakraadi juures kuni kaks nädalat. Kuna külmutamist ananass ei talu, ei tohiks tervet vilja mingil juhul säilitada külmikus. Tükeldatud ja kooritud vilja aga võib kaetuna hoida külmkapis kuni kolm päeva.

Avokaado

Avokaadod on müügil tihti poolvalminuna, kui vili veel kõva. Toasoojuses valmib see paari päevaga. Avokaado on söömisküps, kui sõrmedega vajutades koor veidi järele annab (tundub pehmena) ja raputades on kuulda tuuma loksumist vilja sees.

Karamboola ehk tähtvili

Mõni karamboola on maitsvam kui teine, kuid välimuse põhjal on seda kahjuks üsna raske kindlaks teha. Viljad on täisküpsed, kui merevaiguvärviline sisu helendab läbi koore. Poes tuleks eelistada ilma plekkideta kollaseid vilju.

Granadill ehk passion

Sileda läikiva koorega passion on täiesti eksimatult toores. Küpse vilja tunneb ära tugeva, kergelt kortsus koore järgi. Seevastu väga kortsus ja väga tume koor viitab kuivanud viljale. Granadilli ei tohi samuti hoida külmikus.

Papaia.
Papaia. Foto: Peeter Langovits

Mango

Värvi järgi ei saa mango küpsust hinnata, kuid eelistada tuleks rohelisemat värvi vilju, sest need on magusamad. Mango peab olema veidi pehme, kuid plekkidega vili võib olla üle küpsenud ja viljaliha tumedaks tõmbunud. Kui vili vajab järelvalmimist, võib teda säilitada paberkotis koos banaani või kiiviga.

Papaia

Eelistada tuleks vilju, mis muutuvad rohelisest kollaseks, sest see näitab, et vili on peaaegu küps. Veidi rohekad papaiad küpsevad toatemperatuuril, eriti siis, kui panna need paberkotti ja lasta veidike seista. Vajutades koore peale peaks pealispind natuke alla vajuma. Papaia on üle küpsenud, kui koor on liiga pehme või viljast eraldub lääget hõngu.

Hurmaa

Hurmaa viljad on tavaliselt 6–8-sentimeetrise läbimõõduga ja muutuvad küpsedes kollakaks, oranžikaks või punakaks. Täisküpse marja koore all on näha klaasjaid sõõre. Osa hurmaa sorte on tanniinirikkad nagu toomingaviljadki ning süües tõmbub suu «paksuks». Selliseid vilju tuleks umbes  tunni jagu hoida sügavkülmas.

Granaatõun

Ostmisel pöörake tähelepanu vilja välimusele - koor võib olla ebatasane ning tumedama värvusega. Küpsed viljad on suhteliselt rasked. Kokku moodustab söödav osa umbes poole vilja kogukaalust. Külmkapis säilib kuni kaks kuud, toatemperatuuril aga paar päeva.

Viigimari. Foto:
Viigimari. Foto: Foto: Jaanus Lensment

Viigimari

Kuna väga kergesti riknev viigimari ei kannata pikka transporti, ei näe meie kliimavööndis teda müügil kuigi sageli. Küpseid viigimarju tuleb käsitleda väga ettevaatlikult. Nende koor on tume ja sisu pehme.

Kookospähkel

Toores vili on värvuselt roheline, valmides aga tumepruun. Värsket vilja raputades on kuulda loksumist. Säilib külmkapis lühikest aega.

Litši ehk Hiina ploom

Rambutan.
Rambutan. Foto: Jaanus Lensment

C-vitamiini rikkaid litšisid süüakse põhiliselt värskelt. Punase kareda koore all oleva  valge viljaliha keskel on suur piklik seeme, mis meenutab kastanit ja on kergelt mürgine.

Rambutan

Nahkja punaka koore all on valge hõrk vili, seeme keskel. Rambutani on hea süüa värskelt või lõigata pooleks, eraldada kivi ja segada puuviljasalatisse. Seemet ja koort ei sööda.

Füüsal ehk kirssananass

Valminud füüsal on pehme ja kollakasoranž, maitselt veidi hapukas. Füüsali vilju võib jahedas säilitada pikemat aega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles