Arvutiviiruste loojad sihivad ID-kaardi sarnaseid kiipkaarte

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Riigi infosüsteemide arenduskeskuse (RIA) täna avaldatud teate järgi on arvutiviiruste loojad meie idanaabrite juures hakanud sihtima kiibiga pangakaarte ja seetõttu võib löögi alla sattuda ka meie ID-kaardi turvalisus.

Venemaa infoturbeekspertide teatel on arvutiviiruse Zeus variant rünnanud juba viit sealset panka, kasutades selleks Windows standardset lahendust kiipkaardiga suhtlemiseks. RIA hinnangul näitab Venemaal toimunu, et kiipkaartide populaarsuse kasvuga on ka viiruste loojad hakanud mõtlema sellele, kuidas kiipkaartide omanikelt raha kätte saada.

«Tegemist ei ole üllatusega – oleme oodanud sellelaadset kiipkaartide kuritarvituse katset paar viimast aastat,» seisis RIA pressiteates.

CERT Eesti (Computer Emergency Response Team) infoturbe ekspert Tarmo Randeli sõnul on kiipkaarte kasutavad lahendused üksteisest veidi erinevad ja tänu sellele ei oska Venemaal avastatud pahalane Eesti ID-kaarti ära kasutada.

«Küll aga on hetkel suurepärane võimalus meelde tuletada, et turvalisus ei ole püsiv seisund, vaid pidev protsess,» märkis Randel.

Ta tuletas ka ID-kaardi kasutajatele meelde, et neil tuleb ennast ise kaitsta. «ID-kaart tuleb lugejasse panna vaid selleks ajaks, kui teda reaalselt vaja on. Erandi võib teha, kui ID-kaart peab pidevalt olema töökoha arvutis – siis hoolitseb juba  tööandja selle eest, et asutuse arvutid oleksid viirustest vabad ning ID-kaardi kasutamine turvaline,» õpetas ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles