Vanast garaažist sai aasta kodu ja tarbeaiast iluaed

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aasta aed - Sirje ja Paul Varul Tartumaalt.
Aasta aed - Sirje ja Paul Varul Tartumaalt. Foto: Kodu&ed

Ajakirja Kodu&Aed konkursil «Kodu kauniks» parimaks koduks kuulutatud perekond Stammide maja Kalamajas sai alguse vanast, kolmele veoautole mõeldud garaažist, mille kiviseinad olid kipsplaadiga üle löödud.


Aasta kodu põnevaimad detailid on joonistega kaetud sein, köögilauaks võetud vanavanaisa puidutööpink, täispuidust laetalad ja vana mööbel.

Peakokana töötav Alo Stamm ütleb, et autotallist hubase kodu loomine võttis aega poolteist aastat, kui lammutamisele kulunud kuid mitte arvestada. «Ei ütleks, et kalliks läks, igal juhul saime hakkama väiksema rahasummaga kui oleks kulunud uue ehitamiseks,» lausub ta.

Perekond Stamm osales konkursil esimest korda ja võit tuli nii pereisa Alole kui pereema Evelinil suure üllatusena. Auhinnaks saadud 30 000 krooni kulub nende sõnul maja juures hädasti ära.

Aasta aiaks valiti Sirje ja Paul Varuli koduaed Tartumaal Luunja vallas. Aed on abielupaari ühine harrastus, kuid pereema on öelnud, et sinna kulub kogu tema aeg. Maja ostuga kaasa saadud tarbeaist on tänaseks kujundatud eri taimegruppide ja hekkidega ning tiigiga maitsekas iluaed, kus mitmesuguseid taimi nüüd juba üle tuhande.

Välja anti veel teisigi preemiaid. Stiilseks koduks nimetati  Tiiu Järv Tartust. Tiiu Järve ja tema pere kodu asub Tartus, vanas ja väärikas 100-aastases juugendmajas. Ruutmeetritelt tillukese neljatoalise korteri on Tiiu ise oskuslikult planeerinud ja põnevalt kujundanud.

Noore aia preemia  said Hilda ja Jelena Lavrenova Harjumaalt. Ilmandu külas Harjumaal on mõne aastaga loodud tühjale krundile omanäoline ja harmooniline iluaed, kuhu on osavalt sobitatud ka aedviljad.

Ökokodu preemia said Kristi Luigelaht ja Tiit Karu Tallinnast. 1930-ndate Tallinna kesklinna kortermajas asuv kodu on pererahva poolt ökoloogiliste materjalidega eeskujulikult renoveeritud, säilitades võimalikult palju originaaldetaile.

Parima õueruumi preemia said Õnne ja Jüri Vaikukivi Pärnumaalt selle eest, et on unustatud ja räämas talukohast üles ehitanud võimsa talukompleksi, kus ka suvitajad võivad end tunda justnagu kodus.

Parima vannitoa preemia pälvis Kristel Ratasseppa kodu Tallinnas Kalamajas. 1930-ndate kortermaja paistis silma minimalistliku, aga stiilse sisustuse poolest. Originaalvanniga pesuruum on kujundatud maja arhitektuuriga sobivas võtmes.

Aiakultuuri edendamise preemia läks Mari ja Mati Laanele Tallinnast. Abielupaar on aastakümneid seisnud hea Eesti aianduse arengu eest, kujundades aedu, pidades puukooli, tõlkides ja toimetades arvukaid aiandusalaseid teabeteoseid.

Noore pere kodu preemia said Anna-Kai Tõrs ja Veiko Visnapuu Tallinnast, kes on endale teinud üllatusterohke ja põneva katusealuse kodu Sikupillis.


Üldse oli konkursil «Kodu kauniks» tänavu osalejaid saja ringis. Nende saadetud piltidest valis žürii välja kümmekond, kus kohal käidi. Kodu&Aed peatoimetaja Eve Veigeli sõnul hinnati nii terviklikkust kui funktsionaalsust, samuti teostust ning sobivust pere ja keskkonnaga.

Selle aasta märksõnadeks olid ökonoomsus ja ökoloogilisus, samuti taaskasutus ja mõõdukus. «Vahepeal unusid muutuste tuhinas vanad traditsioonid ja väärtused, nüüd on need taas au sisse tõusnud,» lausus Veigel.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles