Jõulukuused tulevad üle mitme aasta taas Eesti metsadest

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimeste jõulupuudena tulid eile Cerese aianduskeskuses müügile skandinaavia nulud, kodumaised kuused saabuvad poodi hiljem.
Esimeste jõulupuudena tulid eile Cerese aianduskeskuses müügile skandinaavia nulud, kodumaised kuused saabuvad poodi hiljem. Foto: Raigo Pajula

Aianduskeskustesse on esimeste jõulupuudena müügile jõudnud Taanist pärit nulud, kuused ootavad Eesti metsades alles raiumist ja peaksid saabuma müüki järgmisel nädalal.

«Meie jõulukuused alles kasvavad metsas, nädala lõpul peaks need maha võetama ja tuleval nädalal saabuvad müügile,» ütles Bauhofi turundusjuht Signe Parm.

Kui mullu müüs Bauhof jõulude eel ka Skandinaavia maadest toodud jõulupuid, siis tänavu tulevad need kõik Eestimaa metsadest. «Meil kasvab kuusk hästi ja miks siis mitte Eesti ettevõtjaid toetada,» lausus ta.

Aianduskeskus Ceres müüb tänavu samuti üksnes kodumaist kuuske. «Varem ei andnud Eesti kasvatajate kuuse pikkus veel vajalikku mõõtu välja, nüüd on aga juba võimalik valida isegi kuni 2,5 meetri pikkuseid puid,» selgitas eestimaise eelistamise põhjust ettevõtte müügijuht Lehi Aganits.

Eile saabusid Cerese aianduskeskusse esimeste jõulupuudena müüki skandinaavia nulud, mille hind on tänavu veidi tõusnud. «Valisime lihtsalt parema kvaliteediga puud ja need on mõnevõrra kallimad,» selgitas müügijuht.

Nulud saabuvad müügile esimesena, sest need püsivad ka toas märksa kauem värsked kui kuused. Õige temperatuuri ja kastmise korral võivad need vastu pidada kuni viis nädalat.
Varem on Ceres müünud ka hõbenulgu, serbia kuuske ja torkavat kuuske, kuid tänavu on neist loobutud.

Aganitsa sõnul ei otsi Eesti inimesed igal aastal tingimata midagi uut ja eksootilist ning eelistavad pigem traditsioonilist. Võimalik on osta ka potipuid, kuid neid soovitatakse sooja tuppa mitte tuua.

Jõulukuuskede kasvatamise ja müügiga juba 16 aastat tegelenud osaühingu Kangro juht Madis Haak ütles, et tellimusi laekub praegu iga päev ja esimesed kuused broneeritakse tegelikult juba novembri alguses. Kõige varem tahetakse kuuski kätte saada esimeseks advendiks.

Põhilised Kangro jõulukuusekliendid on lasteaiad, koolid ja teised ettevõtted. Omavalitsused tellivad suuri, 15-meetriseid jõulupuid. Tavainimene hakkab ostma alates 17. detsembrist ja siis lähevad hästi müügiks ka käbidega kuuseoksad.

Haagi sõnul on kuuskede hinnad tänavu enam-vähem samad kui eelmisel aastal. Siiski lisandub igal aastal hinnale ligikaudu kümme krooni.

«Kuna me ise kasvatame kuuski, siis peame arvestama tooraine – näiteks väetised ja kütused – kallinemisega,» põhjendas Haag hindade kerkimist. Jõulukuuse kasvatamine kahemeetriseks võtab tema sõnul aega kaheksa aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles