Suurtest varudest hoolimata alkoholi hind tõuseb

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Liviko töötas aktsiisitõusu topelt koormusega, kerkbi viina hind poes suurtest varudest hoolimata ilmselt 1. veebruarist.
Kuigi Liviko töötas aktsiisitõusu topelt koormusega, kerkbi viina hind poes suurtest varudest hoolimata ilmselt 1. veebruarist. Foto: Ain Prostin
  • Alates 1. veebruarist tõuseb alkoholiaktsiis 15%, 1. juunist tubakaaktsiis 8%.
  • Laua Viina hind tõuseb üks euro, pooleliitrine õllepudel maksab 5 senti enam.
  • Sigaretipaki keskmine hind kallineb 2016. suve alguseks aga 3,26 euroni.

Kuigi poed on aktsiisitõusu eel varunud suures koguses alkoholi, usuvad napsutootjad, et kaupmehed tõstavad hinda esimesel võimalusel ehk esmaspäeval.

«Laua Viina hind, nagu ka teiste odavamate viinade oma, kallineb hinnanguliselt aga ühe euro võrra,» ütles Liviko juht Janek Kalvi. Kui palju aktsiisitõus hindu kergitab, sõltubki Kalvi sõnul  tootehinnast. «Kui võtta ainult aktsiis ja puhtalt maksu kallinemine, siis jääb uus hind pisut alla euro, aga reeglina need hinnad kujunevad – kaubandus, marginaalid panevad sinna juurde,» märgib Kalvi.

Liviko töötas aktsiisitõusu eel kahes vahetuses, sest edasimüüjad ostsid odavama aktsiisiga rüübet kokku. Viinatootja sõnul on neil raske hinnata, millal viin poes aktsiisitõusu tõttu kallineb. «See on puhtalt jaekaubanduslik mäng, mis sõltub sellest, kui suuri varusid keegi soetas ja kuidas nad nüüd edasi käituvad,» arvab Kalvi.

Jaanuaris soetasid nii väiksemad kui ka suuremad kaubandusettevõtted endale jõudsalt varusid, mis annab neile teatavat paindlikkust hindade kujundamisel. «Eelmise aasta aktsiisitõus näitas, et mingid ketid ja teatud jaekaupmehed müüsid vana aktsiisiga varusid veel ka teises poolaastas,» meenutab Kalvi.

Viinatööstur usub, et suuremal turul ja eriti väiksemates kauplustes peaks aktsiisitõus jõustuma kohe. «Varude soetamine on jõukohane ettevõtetele, kellel on finantsvõimekus suurem ja väiksemate poodide varud lõppevad kiiremini,» selgitas ta. Suure tõenäosusega on soodsamat hinda näha suuremates kettides ja sooduskampaaniate ajal.

Saku õlletehase tegevjuhi Margus Kasteini sõnul tõuseb tavaline  viieprotsendilise ja  pooleliitrise õllepudeli hind viie sendi võrra. Hinna kujunemisel mängib rolli ka poe marginaal ja lisanduv käibemaks. «Kui me vaatame täna aktsiisi osakaalu kogu pudelist, siis aktsiisimõju on juba umbes kolmandik,» nendib õlletööstur.

Aktsiisitõus tõstab  Kasteini arvates hindu poes kohe 1. veebruarist. «Kuidas kaupmehed hindu riiulitel korrigeerivad, on ilmselt kellegi jaoks tundide, kellegi jaoks päevade küsimus, aga ikkagi kohe veebruari algusest,» arvab mees.

Rimi kommunikatsioonijuht Katrin Bats kinnitas, et vana aktsiisihinnaga alkoholi ette varumine on levinud trend. «Mingi osa oleme sisse ostnud meiegi. Samas hinna kujundab siiski turu nõudlus ning võimalused,» sõnas ta. Batsi sõnul hakkab hind tõusma siis, kui mõni turuosaline seda tõsta otsustab.  «Seega on üsna selge, et teised seda järgivad ja samas, alkoholi hind ei peagi olema väga odav,» märkis ta.

Batsi sõnul on väga raske ennustada, kui pikaks ajaks ettevarutud alkoholi jätkub, kuna see sõltub eelkõige tarbimisest.

«Küll aga võin kindlalt väita, et aasta lõpuni Rimis selliselt varutud alkoholi kindlasti ei jagu, pigem kuuks või kaheks,» lausus ta. Bats lisas, et ladu ei ole siiski kummist ning ühtki lisaladu me selleks rentinud pole.

Selveri kommunikatsioonijuht Erkki Erilaiu sõnul kallineb alkohol poes veebruaris,  kuid hinnatõusu ulatus ja ajastatus sõltub tootjahindade muutumisest. «Nii tootjate kui jaekettide vahel valitseb Eestis erakordselt tugev konkurents ja ka tarbijad peavad hindu ostuotsuseid tehes teraselt silmas,» lausus ta.

Erilaid selgitas, et seetõttu sõltub hindade muutus ennekõike konkurentsiolukorrast ja alles siis aktsiisitõusust. «Alkoholi sortiment on väga lai ja ladustamine küllaltki kallis ning seetõttu võivad tavapärasest suuremad laojäägid mõjutada jaehindu vaid lühiajaliselt,» sõnas ta.

Alates 1. veebruarist tõuseb alkoholiaktsiis 15 protsenti, tubakaaktsiis kaheksa protsenti.  Rahandusministeeriumi hinnangul tähendab see pooleliitrise õlle kolmeprotsendilist hinnatõusu ja liitrise viinapudeli üheksaprotsendilist hinnatõusu. Sigaretipaki keskmine hind kallineb 2016. suve alguseks aga 3,26 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles