Kuidas toimida, kui rahakott varastatakse

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varguse või röövi ohvriks sattudes tasub meeles pidada, et turvalisus on olulisem kui varastatud rahakott.
Varguse või röövi ohvriks sattudes tasub meeles pidada, et turvalisus on olulisem kui varastatud rahakott. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Taskuvarastest ja nende kohati virtuoossetest oskustest on tehtud lausa dokumentaalfilme ja seriaale ning seetõttu ei soovi nende ohvriks langeda ilmselt aga mitte keegi.

Eestis registreeritakse Politsei- ja Piirivalveameti andmetel ainuüksi Harjumaal ligi kaks taskuvargust iga päeva kohta. Paraku ei jõua politseini info kõigi varguste kohta, kuna ohvrid arvavad, et näiteks rahakoti või varastatud telefoni tagasisaamine on ebatõenäoline ja seetõttu ei ole ka politsei teavitamisest kasu. Tegelikult tuleks igast vargusest politseid informeerida. Kaotatud eseme tagasisaamine ei pruugigi olla nii võimatu, kui see esmapilgul tundub, kirjutab SEB pank oma koduleheküljel.

Säilitada rahu

Varguse või röövi ohvriks sattudes tasub meeles pidada, et turvalisus on olulisem kui varastatud rahakott. Pärast röövkallaletungi toimumist tuleb hoolitseda esialgu oma tervise ja ohutuse eest.

Kui turvalisus on tagatud, siis tuleb tähele panna, kas vargusel või röövil oli pealtnägijaid, ja küsida neilt kontaktandmeid.

Seejärel peab viivitamatult ühendust oma pangaga ja laske rahakotis olnud pangakaardid sulgeda. Kui rahakotis oli internetipanga tunnus, koodikaart vms, siis tuleb paluda blokeerida ka oma internetipanga kasutamine.

Teavitada juhtunust politseid. Politsei tööd hõlbustab see, kui olete röövi korral meelde jätnud kurjategija tundemärgid. Kui ta oli sõiduvahendiga, siis aitab politseid info auto margi, värvi, registreerimisnumbri või mõne muu eritunnuse kohta.

Kui varastatud rahakotis oli ID-kaart, siis peab ühendust ID-kaardi abiliiniga ja lasta teenindajal kaardi sertifikaadid peatada.

Minimeerida võimalikust rahakotivargusest tekkiv kahju

Rahakotis tasub hoida vaid hädavajalik kogus sularaha. Varguse korral jääte ilma kogu rahakotis olnud rahast, kuid kontol olev raha on kaitstud teie pangakaardi PIN-koodiga.

Seetõttu ei tohi kunagi kirjutada oma PIN-koodi pangakaardile või hoida seda koos pangakaardiga rahakotis. Samuti ei ole turvaline valida pangakaardile koodiks 1234, 1122 või mõni muu lihtsasti äraarvatav kood.

Kui rahakotis eksisteerib mitme panga kaardid või ühest pangast mitu kaarti, kuid tavaliselt kasutate neist vaid ühte, siis ei tasu teisi pangakaarte pidevalt kaasas kanda.

Pangakaardile limiidid, mis vastavad igapäevavajadusele

Kaardile saab kehtestada päeva ja/või kuu kasutuslimiidi. Need on summad, millest suuremas väärtuses tehinguid vastavas ajavahemikus teha ei saa.

Kontol olevast summast väiksem päevalimiit ei lase kõrvalisel isikul varguse või kaardi kadumise korral teie kontolt kogu raha kätte saada. Liialt suur limiit, mida ei pruugi kunagi vaja minna, annab eelise kaardiandmete kuritarvitajale.

Vajaduse korral võib kaardi kasutuslimiiti mugavalt suurendada ja vähendada internetipangas, muudatus jõustub kohe ning on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles